Pretraga

U završnoj fazi 6,7 milijuna eura vrijedne obnove sisačke Gimnazije i konstrukcija Učeničkog doma

A- A+

Konstrukcijska obnova i prenamjene bivše Strukovne škole u prvi sisački Učenički dom investicija je od 1.592.700 eura, dok je u obnovu Gimnazije Sisak uloženo 5.121.470 eura. Očekuje se da će radovi biti gotovi za početak školske godine.

Obnova javnih zgrada Sisak

Obnova javnih zgrada Sisak | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, u pratnji župana Ivana Celjaka obišao je javne objekte na sisačkom području koji su u visokoj fazi cjelovite obnove financirane iz EU Fonda solidarnosti.

Bačić je obišao radove konstruktivne obnove i prenamjene bivše Strukovne škole u prvi sisački Učenički dom kapaciteta 60 ležajeva. Riječ je o investiciji od približno 1.592.700 eura i radovima koji su u završnoj fazi. Naime, očekuje kako će prvi korisnici doma u objekt ući već početkom sljedeće školske godine. Pregledan je i obližnji objekt bivših radionica Strukovne škole koji će se preurediti u učilište za sport i rekreaciju.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić u obilasku gradilišta u Banovini: Sisak dobiva potpuno novi bolnički kompleks

Također, organiziran je i pregled obnove zgrade sisačke Gimnazije, investicije u vrijednosti 5.121.470 eura. Napomenuto je da, ukoliko graditelje ne iznenade dodatni radovi, oko 340 učenika Gimnazije (koji privremeno koriste preuređeni prostor Sisačko-moslavačke županije) novu će školsku godinu započeti u obnovljenoj matičnoj zgradi.

Iskorišteno 99% sredstava

Bačić je ovom prilikom istaknuo kako je za konstrukcijsku obnovu i interventne zahvate iz Europskog fonda solidarnosti Hrvatskoj odobreno 319 milijuna eura, od čega je već iskorišteno približno 316 milijuna eura što predstavlja 99 posto sredstava.

Izdvojeni članak

Vlada donijela izmjenu Odluke o načinu raspodjele bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti

Istaknuo je i da će uskoro biti zatražena nadoknada uloženih sredstava, što znači da su sva sredstva za ovu potrebu na području sisačke županije iskorištena prije vremena. Za ugovorene radove, koji neće biti na vrijeme završeni, kako je rekao, osigurat će se nastavak financiranja projekata iz državnog proračuna kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, za što će biti osigurano 1,2 milijardi eura.

– Na sisačkom području izgradit će se 20 višestambenih zgrada, a na području županije još 16 zgrada, najavio je Bačić.

Uz obnovu podizanje standarda

Župan Celjak naglasio je pak da se u sklopu obnove objekata, ulažu i dodatna sredstva za nove sadržaje, odnosno podizanje njihova standarda.

U ovome kontekstu spomenuto je kako se u Lađarskoj ulici obnavlja i više drugih objekata. Tako se u obnovu bivše Domobranske vojarne, u kojoj će se nalaziti  Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo, ulaže oko 21,5 milijuna eura. U obližnjem bolničkom kompleksu konstruktivno se pak obnavljaju zgrade nove i stare interne klinke, te pedijatrije, a grade se i nova bolnička kuhinja, citologija, patologija, te uskoro kreće obnova bolničke ljekarne i psihijatrije. U Vinogradskoj ulici uskoro započinje i izgradnja dvije višestambene zgrade.

Doznajte kako napreduje obnova KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, te kako će u se u Karlovcu u obnovu uklopiti inovativna krovna konstrukcija.

Copy link
Powered by Social Snap