Pretraga

Vlada donijela izmjenu Odluke o načinu raspodjele bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti

A- A+

Vlada je na sjednici donijela izmjenu Odluke o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju i određivanju zaduženja nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

vlada rh

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | foto: Vlada RH

Ovom odlukom Vlade se kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa dodaje i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za provedbu operacija vraćanja u uporabljivo stanje infrastrukture u području prijevoza i neposredne obnove pogođenih prirodnih zona kako bi se izbjegle neposredne štete od erozije tla na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Nadalje, kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa dodaje se i Razvojna agencija Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja za provedbu vraćanja u uporabljivo stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja, vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza, vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture i pogona u području vodoopskrbe i otpadnih voda, čišćenje područja pogođenih nepogodom, uključujući zone prirode, u skladu s, gdje je potrebno, pristupima baziranim potrebama eko-sistema i neposredna obnova pogođenih prirodnih zona kako bi se izbjegle neposredne posljedice erozije tla.

Izdvojeni članak

Obnova u Petrinji: Gradu bespovratno dodijeljeno oko 77 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti

U provedbi Odluke pokazalo se kako Ministarstvo obrane nije imalo potrebe za objavljivanjem Poziva te je stoga ovom Odlukom brisano kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa. Također, kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa dodaje se Zagorska razvojna agencija za provedbu operacija vraćanja u uporabljivo stanje infrastrukture i postrojenja u području obrazovanja te vraćanja u uporabljivo stanje infrastrukture i postrojenja u području prometa na području Krapinsko zagorske županije.

Bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti

Podsjetimo, nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Republika Hrvatska je, sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske od 10. lipnja 2020. zatražila i dobila dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica prouzročenih potresom u iznosu od 683.740.523,22 eura.

Odlukom o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju i određivanju zaduženja nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela („Narodne novine“, broj 125/20.) definirani su podaci o vrsti i iznosima vrijednosti operacija te podaci o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava doprinosa, te podaci o neovisnom revizorskom tijelu.

Resorna ministarstva i provedbena tijela dosad su objavila 15 poziva (koja možete pročitati ovdje) za obnovu infrastrukture na vodoopskrbe i odvodnje, energetike, prometa, obrazovanja, zdravstva, za preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine, troškove službi spašavanja i osiguranja privremenog smještaja te sprečavanja erozije tla, a sredstva pomoći koriste se za naknadnu javnih troškova na područjima Grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Čitavu Odluku pročitajte u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap