Pretraga

Kreće obnova Hrvatskog doma: Među prvim zgradama u državi s fotonaponskim crijepovima

A- A+

I Hrvatski dom, jedna od pet javnih zgrada zaštićene kulturne baštine, za čiju je sanaciju oštećenja u potresu Grad Karlovac dobio novac iz Fonda solidarnosti, do kraja lipnja bit će konstruktivno obnovljen. Ono što je zanimljivo jest što će među prvima u zemlji imati fotonaponske crijepove.

hrvatski dom karlovac

Hrvatski dom u Karlovcu | foto: Grad Karlovac

Rečeno je to na konferenciji za novinare, na kojoj je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, podsjetila da je Grad Karlovac potpisao ugovor o financiranju konstruktivne obnove s Ministarstvom kulture i medija, vrijedan 4,4 milijuna eura. Rekla je kako su prošle godine završeni istražni radovi i projektiranje, a provedena je i javna nabava za izvođača radova. Radove izvodi AB gradnja, a stručni nadzor provodi Bilota inženjering Split.

– Radovi su obimni: izvođenje drenaže i uređenje okolnog terena, konstruktivno ojačanje svih temelja, izvedba nove armirano-betonske podne ploče, uklanjanje pojedinih postojećih zidova i izvedba novih, torkretiranje svih vanjskih zidova, sanacija pukotina injektiranjem, izrada kompletnog krovišta, s tim da će novo imati fotonaponski crijep, navela je pročelnica Hranilović Trubić.

Taj fotonaponski crijep na novom krovu je posebnost na ovakvim zgradama u Karlovcu, ali i u Hrvatskoj. Po riječima Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, uz Karlovac, predviđen je na Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a u pripremi je projekt u Rijeci.

Izdvojeni članak

Obnavlja se povijesni kameni most: Radove vrijedne pola milijuna eura izvodi karlovačka tvrtka

Obnova energetske učinkovitosti

Trupković je rekao kako je ovaj projekt malo različit u odnosu na sve druge koji se tiču samo statičke, odnosno, konstruktivne obnove iz Fonda solidarnosti. Pojasnio je kako je Ministarstvo kulture kroz svoje projekte i kroz budući Nacionalni plan oporavka i otpornosti strukturiralo veliki dio projekata i predvidjelo za potencijalnu obnovu, ali i kroz obnovu energetske učinkovitosti.

– Pozicija pozicija Hrvatskog doma koji ima smjer sjever-jug je idealna, tako da obje krovne plohe mogu biti podložne za postavljanje solarnih panela, ali ne kakve ste navikli gledati; ovo je nova metoda i nove tehnike, u obliku ploča. Obzirom da su ovdje bile nekada azbestne ploče, odnosno, vlakno-cementne ploče koje imaju kvadratni oblik, u samom oblikovanju solarnih panela prisutna je mogućnost da se veliki dio električne energije i solarne energije iskoristi, objasnio je Trupković.

Rekao je kako su Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac ovaj projekt osmislili kao jedna od nekoliko nekoliko u Hrvatskoj koji će već sada biti implementirani, kroz razradu projektne dokumentacije koja je pripremljena za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma. Nakon konstruktivne, kultnu karlovačku zgradu čeka cjelovita obnova. A ona je, kao i organiziranje sadržaja koji će u Hrvatskom domu biti, dio projekata financiranih iz ITU mehanizma.

– Iskreno valja reći da nam ovaj dio radova koji će se odraditi u sklopu konstrukcijske obnove, otvara prostor da ostane više novaca u ITU-u i zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija što su uzeli ovaj naš projekt s posebnom pažnjom. Mislim i da će se vezano za projektnu dokumentaciju cjelovite obnove otvoriti neka dodatna suradnja, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

hrvatski dom karlovac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap