Pretraga

Budućnost klimatizacije na vidiku: Mali bijeli klima-uređaji više neće tresti prozore i zakrivati pogled

A- A+

Klima uređaji najčešće nisu estetski privlačna rješenja. ‘Kutije’ koje često vise s balkona zgrada i drugih zidova osim što su neugledne, zbog svoje veličine često zaklanjaju pogled, a često ih se zove i ‘tresači prozora’. Stručnjaci su patentirali novo, zelenije rješenje i uklapa se u interijer kao i eksterijer.

Gradient | Foto: gradientcomfort.com

Novo rješenje je praktički nečujno, estetski privlačnije i ne blokira pogled, ne trese prozore i mogao bi postati revolucionaran proizvod kada je u pitanju grijanje ili hlađenje prostora, a nazvali su ga ‘Gradient‘. Gradient Comfort je ime tvrtke koja ga je patentirala, a iza nje stoje stručnjaci koji rade na uređajima koji bi doprinijeli zelenoj budućnosti s minimalnom misijom štetnih plinova.

Prozorski klima uređaji su po definiciji toplinske pumpe koje prenose toplinu iz zatvorenog u vanjski prostor. Klimatizacija zraka, ipak, ne znači samo hlađenje: terminologija koju koristimo je arhaična i zbunjujuća. Gradient je, dakle, toplinska pumpa koja može premještati toplinu u bilo kojem smjeru, kako bi grijala ili hladila prostor, prema potrebi.

Gradient | Foto: gradientcomfort.com

Mehanika uređaja

Kreativni iskorak se sastoji u tome što je isparivač izvana, a povezan je s izmjenjivačem topline, prenoseći toplinu na sekundarnu petlju rashladnog sredstva koja nije pod pritiskom. Uređaj su patentirali Vince Romanin, Saul Griffith i drugi. Ono što je najbitnije, svi bučni dijelovi nalaze se u vanjskom dijelu uređaja. Jedini pokretni dijelovi unutar uređaja su ventilatori koji su ustvari ‘tihi’ i lako ih je postaviti, piše Treehugger.

To je zanimljiva karakteristika ovoga uređaja. Dosad su nam za postavljanje klima uređaja bili potrebni radnici specijalizirani za takve radove što znači da i to iziskuje dodatni trošak dok ovaj klima uređaj postavljamo sami. Uređaj dolazi s uputstvom, a osmišljen je da se postavlja pod prozor. Iz Gradienta kažu da je uređaj izvrstan za sobe do 42 četvorna metra.

Gradient, unutrašnjost | Foto: gradientcomfort.com

Izvršni direktor tvrtke Gradient koja stoji iza ovog projekta je Vince Romanin. Prokomentirao je kako zasada nude ovaj proizvod samo za jednokrilne prozore, ali rade na tome da prošire ponudu jer ‘mora se od negdje krenuti.’

Inače, njegov kolega Saul Griffith koji je sudjelovao u patentiranju, sebe opisuje kao ‘izumitelja i poduzetnika, ali je obučen kao inženjer’. On je suosnivač i glavni znanstvenik organizacije Rewiring America čija je misija učiniti ono što kaže u svom imenu: boriti se protiv klimatskih promjena elektrifikacijom američkih kućanstava.

Zelena budućnost bez ugljika

Ovaj je uređaj jedan korak bliže prema zelenijoj budućnosti. Rahlađivanje kućanstva je dosad ujedno značilo i zagrijavanje planeta zbog rashladnih sredstava koja se koriste u klima-uređajima što nas, na kraju, opet dovodi do veće potražnje za klima-uređajima.

Većina klima uređaja na tržištu koriste radnu tvar (‘freon’) R-410A kojeg karakterizira iznimno visok GWP (koji potencira globalno zagrijavanje), a koji iznosi 2088 dok ,primjerice, za R-32 taj broj iznosi 675. Iz navedenog razloga R-410A postepeno se ograničava za uporabu te će se na posljetku zabraniti.

Gradiantom se prekida začarani krug. R32 učinkovito prenosi toplinu i ima manji utjecaj na okoliš.

– Naša je misija pogurati industriju prema nultoj emisiji ugljika. Zato smo eliminirali oštra rashladna sredstva i smanjili naše izravne emisije ugljika za 68%, poručuju na web stranici Gradienta.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gradient (@gradientcomfort)

Copy link
Powered by Social Snap