Pretraga

Energetska tranzicija Brača: Otok bi mogao do 2040. godine postati potpuno energetski neovisan

A- A+

Otok Brač je jedan od 26 europskih otoka, među kojima je deset hrvatskih otočnih zajednica uključenih u proces tranzicije prema čistim izvorima i oblicima energije, a kojima na tom putu podršku pruža Tajništvo za čistu energiju na EU otocima, koje djeluje u okviru Europske komisije.

Brač I Foto: Pixabay

Međunarodni klimatski ciljevi definirani su Pariškim sporazumom, a cilj im je ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod 2 stupnja Celzija i nastojati ga ograničiti na 1,5 stupnjeva Celzija kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena. Iako je Hrvatska u globalnim razmjerima relativno mali onečišćivač atmosfere, kao članica Europske unije na sebe je preuzela obvezu smanjivanja emisija stakleničkih plinova.

Europski parlament u prosincu 2019. godine predstavio je važnu strategiju – Europski zeleni plan čiji je cilj povećanje ciljne vrijednosti smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU na najmanje 50 posto i prema 55 posto za 2030. u usporedbi s 1990., ali i klimatska neutralnost EU do 2050. godine. Među važnijim stavkama za postizanje tog cilja je ulaganje u tehnologije prihvatljive za okoliš, kao što su tehnologije obnovljivih izvora energije.

Tranzicija na čiste izvore energije osim što će pomoći na svjetskoj, ali i europskoj razini, omogućit će otocima da postanu samodostatni i prosperitetniji te da otvore nove mogućnosti kada je u pitanju zapošljavanje stanovništva.

Zeleni smjer

Akcijski Plan tranzicije prema čistoj energiji otoka Brača strateški je i planski dokument tranzicijskog procesa prema čistoj energiji koji opisuje dekarbonizaciju otoka Brača prema Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Izuzev energetske tranzicije, dokument će pružiti i dati doprinos provedbi efikasnih i nužnih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama.

Krajem prošle godine u suradnji Pokreta otoka, Obnovljivih izvora energije Hrvatske i grada Supetra održano je događanje pod nazivom “Energetska tranzicija otoka Brača” na kojem je predstavljena strategija prelaska otoka na čistu energiju, a na izradi strategije posljednjih godinu dana radio je stručni tim tvrtke Porzana d.o.o. u suradnji s Tajništvom za prelazak na čistu energiju EU otoka i drugim relevantnim dionicima.

Izrađenu strategiju predstavila je Ana Ivković iz tvrtke izrađivača plana Porzana d.o.o. Vizija strategije je da otok Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan.

Ivković se osvrnula na energetsku potrošnju, cilj razvoja, definirane stupove tranzicije i potencijale otoka Brača ističući da cestovni i pomorski promet imaju najveći udio u proizvedenom CO2 na otoku. Istaknula je da ako sagledamo kontekst cijele države onda Brač zasigurno ima jednu od najboljih lokacija za iskorištavanje sunčeve energije s obzirom na broj sunčanih sati, no svakako je osnovni preduvjet da iskoristi svoj puni potencijal – osiguravanje potrebne infrastrukture.

Osim strategije za prelazak na čistu energiju, otok Brač, odnosno Splitsko-Dalmatinska županija u procesu je izrade tzv. JOINT SECAP za cijeli otok – akcijskog plana energetskog i klimatskog održivog razvoja, prvog takvog u županiji. Sinergijom ova dva dokumenta otok Brač ima odličnu startnu poziciju za povlačenje sredstava i realizaciju projekata u narednom periodu, stoji na stranicama Pokret otoka.

 

Izdvojeni članak

Gradi se najveći zid na svijetu: Mogao bi postati osmo svjetsko čudo i stati na kraj gladi, bolesti, migracijama…

 

Pet stupova energetske tranzicije

Prema trenutnoj energetskoj slici otok Brač uvozi 100 posto električne energije i energenata na otok te bi on “zelenim” smjerom dao svoj doprinos energetskoj tranziciji Hrvatske i dogovorenim smanjenjima emisija CO2 iz pariškog sporazuma.

U dokumentu “akcijskog plana”, između ostalog možemo vidjeti 5 stupova energetske tranzicije, kroz koje je opisan prelazak na čistu energiju:

I. Stup: Proizvodnja električne energije
II. Stup: Grijanje i hlađenje
III. Stup: Transport s otoka/na otok
IV. Stup: Transport na otoku
V. Stup: Ostale mjere

Na ovaj način bi se uvelike doprinijelo sprječavanju i prilagodbi klimatskim promjenama, koje su izazvane ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu, a uzrokuju globalno povećanje temperature te podizanje razine mora i oceana Ostvarenjem gore navedenih ciljeva izuzev energetske tranzicije otoka, uvelike bi se doprinijelo i smanjenju globalnog zatopljenja, stoji u Planu tranzicije otoka Brača koji detaljnije možete proučiti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap