Pretraga

Barcelona građanima nudi super ‘trampu’: U zamjenu za automobil dobijete besplatan javni prijevoz

A- A+

Građani koji zamijene svoje staro vozilo na benzin dobit će trogodišnju besplatnu propusnicu za gradski prijevoz. Kartica je nagrada za povlačenje iz pogona automobile koji nemaju ekološki certifikat. Ne može se prenositi i automatski se besplatno obnavlja na tri godine.

Javni prijevoz u Barceloni | Foto: Unsplash

Europski gradovi se sve više okreću zelenoj politici, a izuzetak definitivno nije Barcelona. Budući da su automobili na benzin glavni krivac za emisije, ovaj mediteranski grad odlučio je pokrenuti inicijativu kojoj je cilj pomoći maknuti što više vozila s njegovih ulica. Građani Barcelone uštedjet će izbjegavajući troškove posjedovanja automobila poput goriva i popravaka. Grad također štedi – na popravcima cesta od istrošenosti, štetama od nesreća i drugim troškovima povezanim s velikim i gustim prometom.

Prednost je što je javni prijevoz u Barceloni razvijen pa građani na raspolaganju imaju metro, tramvaj, buseve i uspinjaču. Također, u europskim gradovima se sve više šire zone niskih emisija. To su područja u gradovima koja su regulirana i u njih ne mogu ući starija vozila koja proizvode puno emisija CO2. Ako živite u takvoj zoni i imate automobil koji nije po novim standardima, morat ćete plaćati naknadu svaki dan. Zato su inicijative poput ove inicijative grada Barcelone bitne i pomažu građanima, ne samo financijski nego i poboljšavaju kvalitetu života. 

Izdvojeni članak

Do sada najveći projekt modernizacije javnog gradskog prijevoza u našoj zemlji

Europske države i gradovi žele smanjiti emisije

Ovaj španjolski grad nije jedini koji se dosjetio ovakve ideje. Slične inicijative imale su ove godine i Francuska i Finska. Nudile su poticaje vozačima da svoje stare automobile zamjene za e-bicikl, a u Finskoj su građanio čak mogli birati između tranzitnih propusnica, poticaja za noviji automobil ili e-bicikla. Iako su električni automobili puno bolji od onih koji voze na bezin, i dalje su jako skupi. Neka istraživanja su otkrila da su inicijative koje promiču bicikle i e-bicikle dvostruko isplativije od onih koje promiču električne automobile.

Copy link
Powered by Social Snap