Pretraga

Žito i E. ON grupa grade veliku solarnu elektranu: Na lokaciji poznate tvornice

A- A+

Žito grupa, poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji, i E.ON Solar, kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 GWh godišnje, a samo puštanje u pogon elektrane očekuje se tijekom lipnja.

Tvornica Ulja Čapin | E. ON

U doba energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata ta je pozornost okrenuta i prema osiguravanju stabilnih izvora energije i kontroli troškova energenata čime je novo ugovorena solarna elektrana, uz 7 solarnih elektrana koje Žito ima, nastavak održive energetske i ekološke strategije Grupe, stoji u priopćenju.

Izdvojeni članak

Hrvatska tvrka otvorila svoju solarnu elektranu vrijednu 4,5 milijuna kuna

Fotonaponske elektrane samo su logički slijed dosadašnje prakse te doprinose smanjenju energije koju je potrebno kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3%ukupnepotrošnjeelektričneenergije Republike Hrvatske.

– Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Do sada smo pustili u rad 7 fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo ova koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin od 2 MW je i najveća koju imamo u Grupi, rekao je Jozo Ljubičić, član uprave Žita.

Izdvojeni članak

U Križevcima se grade solarne elektrane vrijedne 6 milijuna kuna

Kroz svoja 4 bioplinska postrojenja godišnje od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Grupa proizvede 43 GWh električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ju u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Zagreb ulaže u solarne panele: Cilj je da krovovi zgrada imaju 50 MW solarnih kapaciteta

Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar koja je projektirala, instalirala i u redovan pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji.

– Ova suradnja predstavlja jednu zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigli energetsku samodostatnost koja je više nego ikad dobila na važnosti u svjetlu ove energetske krize. Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt na zadovoljstvo kupca privesti kraju, izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara.

 

Žito i E. ON grupa grade veliku solarnu elektranu: Na lokaciji poznate tvornice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap