Pretraga

Hrvatska tvrka otvorila svoju solarnu elektranu vrijednu 4,5 milijuna kuna

A- A+

Tvrtka Sobočan u petak je otvorila svoju solarnu elektranu, a na otvorenju je prisustvovao i Ministar gospodarstva i održivog razvoja. Elektrana se nalazi u Murskom Središću na sjeveru Hrvatske i vrijedna je 4,5 milijuna kuna.

Otvaranje solarne elektrane Sobočan | Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Projekt pod nazivom „Ulaganje u izgradnju sunčane elektrane Sobočan i mjere energetske učinkovitosti“ vrijedan je nešto više od 4 milijuna kuna, a sufinanciran je iz poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Izdvojeni članak

Zagreb ulaže u solarne panele: Cilj je da krovovi zgrada imaju 50 MW solarnih kapaciteta

Njime je, između ostalog, izgrađena i sunčana elektrana koja je danas puštena u rad, nazivne snage 500 kW. Elektrana ima očekivanu godišnju proizvodnju od 820.970 kWh ekološki čiste električne energije, od čega će tvrtka većinu koristiti za vlastitu potrošnju i pritom, tijekom jedne godine, u okoliš ispustiti oko 210 tona manje CO₂ u odnosu na električnu energiju isporučenu iz elektroenergetske mreže.

Izdvojeni članak

HEP nastavlja s novim projektima, počinje izgradnja najveće hrvatske solarne elektrane

Tvrtka obitelji Sobočan uspješno se bavi, preko 25 godina, proizvodnjom namještaja i dizajnom interijera, a ovim će projektom na efikasniji način pratiti potrošnju energije te uštedjeti na njezinim troškovima. Ulaganje u zelene tehnologije, digitalizaciju poslovanja i inovacije nema alternativu, a poduzetničke investicije poput ove dugoročno utječu na stabilno pozicioniranje i konkurentnost tvrtki na domaćem i inozemnim tržištima.

Izdvojeni članak

U Križevcima se grade solarne elektrane vrijedne 6 milijuna kuna

– Zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koji smo počeli 2016. izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije, rekao je osnivač tvrtke Franjo Sobočan.

Izdvojeni članak

U Virovitici će se graditi solarne elektrane: Projekt vrijedan 5.5 milijuna kuna

– Tvrtka Sobočan kontinuirano pokazuje da se može nositi s izazovnom konkurencijom na globalnom tržištu, a zahvaljujući ovom projektu, solarnoj elektrani, čak 70% energetskih potreba za proizvodne procese bit će podmireno iz obnovljivih izvora energije. Ovime je Sobočan Mursko Središće postavio na europsku kartu pozitivnih proizvodnih trendova i još jednom na njoj ucrtao uspješnu hrvatsku poduzetničku priču, rekao je Ministar.

Copy link
Powered by Social Snap