Pretraga

HEP nastavlja s novim projektima, počinje izgradnja najveće hrvatske solarne elektrane

A- A+

Na samom sjeveru Hrvatske, u Međimurskoj županiji, počinje izgradnja nove sunčane elektrane koja će postati najveća u zemlji. U prosincu je počela raditi Sunčana elektrana Kosore Jug pored Peručkog jezera, a kao što vidimo HEP se već baca na sljedeći projekt u suradnji s Končarom.

Sunčana elektrana Kaštelir | HEP

Sunčana elektrana Donja Dubrava bit će smještena uz Hidroelektranu Dubrava na području Općine Sveta Marija u Međimurskoj županiji. Elektrana će biti maksimalne priključne snage 9,99 MW, odnosno 12,35 MW instalirane snage. Uz očekivanu godišnju proizvodnju od 14,8 milijuna KWh, tijekom 30 godina rada izbjeći će se emisija od 167 tisuća tona ugljikovog dioksida. Vrijednost investicije iznosi 58 milijuna kuna, a izvođač je Končar – inženjering za energetiku i transport.

Izdvojeni članak

HEP ulaže 4 milijarde kuna u hidroelektrane do 2030. godine, a Hrvatska dobiva i prvi energetski park

Osim Sunčane elektrane Donja Dubrava u izgradnji je i Sunčana elektrana Cres koja se gradi na lokaciji Orlec Trinket istok, 2 kilometra sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija. Priključna snaga elektrane je 6,5 MW, a očekivana proizvodnja od oko 8,5 milijuna kWh električne energije godišnje odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Elektrana se prostire na površini od 17 hektara te je podijeljena na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW s ukupno 20.330 panela tipa Solvis 360W. Vrijednost investicije iznosi 41 milijun kuna.

Donja Dubrava, Međimurska županija | Screenshot/GoogleKarte

Izdvojeni članak

Ako se odobre sredstva, Split će na 14 javnih objekata postaviti fotonaponske elektrane

HEP trenutno u pogonu ima sedam sunčanih elektrana, a najveća u Međimurju bit će deveta jer je također u izgradnji Sunčana elektrana Cres. Trenutne sunčane elektrane u pogonu su: Kaštelir, Kaštelir 2, Vis, Marići, Kosore Jug (Vrlika) Obrovac i Stankovci. Prema proizvodnji na godišnjoj razini, prva na mjestu je Sunčana elektrana Obrovac s 11,3 milijuna kWh. No pri završetku izgradnje elektrane u Donjoj Dubravi ona će zauzeti prvo mjesto po proizvodnji s očekivanih 14,8 milijuna kWh godišnje.

HEP nastavlja s novim projektima, počinje izgradnja najveće hrvatske solarne elektrane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap