Pretraga

Ako se odobre sredstva, Split će na 14 javnih objekata postaviti fotonaponske elektrane

A- A+

Razvojna agencija Split – RaST je za drugi najveći hrvatski grad pripremila projekt koji bi rezultirao postavljanjem 14 integriranih fotonaponskih elektrana u deset osnovnih škola, tri vrtića te jednoj košarkaškoj dvorani. Projekt naziva SuSTainable vrijedi skoro 5 milijuna kuna, a iz RaST-a se nadaju da će uspjeti ostvariti bespovratna sredstva od maksimalno 85% iznosa projekta.

Solarni paneli | foto: Unsplash

Kako službeno navode iz Grada, projekt SuSTainable još uvijek čeka na osiguranje bespovratnih sredstava, a prijavljen je na poziv unutar okvira Financijskog mehanizma gospodarskog prostora 2014.-2021.

Nadalje navode, kako bi u slučajnu osiguranja bespovratnih sredstava, projektom SuSTainable instalirale integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita te kako bi se iskoristila sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Time bi povećali instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u vlasništvu Splita, koji bi ujedno i ostvarivali uštede u potrošnji energije.

U Splitu je kao i u većem dijelu Lijepe Naše, električna energija primarni oblik korištene energije, a pri tome se najviše koristiti u zgradarstvu. Svoju električnu energiju, Split većinski crpi iz hidroelektrana, što osim u gradu pod Marjanom, i u ostatku Hrvatske rezultira značajnim gubitcima u distribucijskoj mreži.

Izdvojeni članak

U Splitu duplo više novaca za kapitalne projekte kroz 2022. godinu

Simptomatično je to što se Split nalazi na jednom od najpovoljnijih područja u Hrvatskoj za iskorištavanje sunčevog zračenja u svrhu proizvodnje električne energije.

Službena stranica Grada, donosi kako bi se instalacijom 14 integriranih fotonaponskih elektrana povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Splita za 795 MWh godišnje i smanjio ispust CO2 za 186 tona godišnje te bi se tako doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap