Pretraga

U Križevcima se grade solarne elektrane vrijedne 6 milijuna kuna

A- A+

Šest javnih zgrada u Križevcima dobit će svoje prve solarne elektrane. Snaga novih solarnih elektrana iznosit će 265 kW, a procijenjena vrijednost njihove izgradnje je 2 milijuna kuna. Početak gradnje je planiran za lipanj, a trajat će dvije godine.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Grad Križevci gradit će solarne elektrane na šest javnih zgrada u sklopu projekta „One Sun Connecting North and South“ koji je pripremila Regionalna energetska agencija Sjever. Riječ je o zgradi Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca te nove sportske dvorane. Snaga novih solarnih elektrana iznosit će 265 kW, a vrijednost njihove izgradnje procjenjuje se na 2 milijuna kuna.

Početak se očekuje u lipnju, a trajat će dvije godine

Nove solarne elektrane sufinancirat će se iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma. Osim Grada Križevaca, projekt obuhvaća 18 partnera iz cijele Hrvatske i jednog partnera iz Norveške. Početak projekta se očekuje u lipnju, a trajat će dvije godine.

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekata, kao i partnerima iz Regionalne agencije Sjever. Napominjem kako je ovo samo dio napora koje radimo u cilju očuvanja okoliša i energetske samodostatnosti, mnogi projekti su u tijeku i vjerujemo kako ćemo do 2030. doista postati energetski neovisan grad, izjavio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Izdvojeni članak

[VIDEO] U Križevcima izgradili pružni prijelaz u manje od 48 sati, timelapse video sažeo posao u 2 minute

Treći projekt u ovoj godini

Gradu je ovo treći projekt u 2022. odobren za sufinanciranje iz Norveškog financijskog mehanizma. Početkom ožujka Grad Križevci uspješno je osigurao 8 milijuna kuna za dva projekta kojima će se napraviti potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju geotermalne bušotine Križevčanka – 1 te provesti planirana probna eksploatacija za potrebe hidrodinamičkih i laboratorijskih ispitivanja kako bi se utvrdile karakteristike ležišta i definirali parametri potrebni za izradu Elaborata o rezervama.

solarni paneli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap