Pretraga

Fasada sa 140.000 biljaka u Poljskoj regulirat će temperaturu i vlagu zraka

A- A+

Poljski arhitektonski studio KWK Promes osnivača Roberta Koniecznyog proslavio se nakon što je njihov projekt zanimljive prenamjene klaonice u umjetničku galeriju odabrano među finaliste za prestižnu arhitektonsku nagradu EUmies 2024. Poslije velikog uspjeha, predstavili su inovativni ‘zeleni’ stambeni projekt – zgradu koja zelenilom regulira toplinu i vlagu. Smješten u srcu Poznańa, objekt je zamišljen sa 140.000 biljaka na fasadi.

zelenilo | foto: freepik

Otkad je inovativno rješenje studija KWK Promes prenamjene klaonice iz 19. stoljeća u umjetničku galeriju nagrađeno prestižnom nagradom za arhitekturu, osnivač Robert Konieczny ima novi projekt koji će promijeniti stanovanje. Osmislio je ‘zelenu’ zgradu sa vertikalnim terasama.

Izdvojeni članak

Ozelenjivanje balkona: Opcija za bolju kvalitetu prostora i zraka

Sačuvavši povijesnu zgradu klaonice PLATO, uz zanimljivu izmjenu na fasadi, arhitekt je na zanimljiv način prenamijenio prostor stare galerije te je taj projekt bio nagrađen kao jedan od pet najboljih za prestižnu nagradu za arhitekturu EUmies 2024. Sada je u novom projektu osmislio zgradu zelene fasade koja ima vertikalne vrtove koji reguliraju temperatura i vlaga  unutrašnjosti zgrade, navodi green.hr.

U srcu poljskog grada Poznań, prateći trend održivosti, smjestio je stambeni projekt zgrade budućnosti koja će na fasadi imati 140.000 biljaka. Biljke na fasadi održavat će se automatiziranim sustavom navodnjavanja, koji koristi 90 posto kišnice, tako da nema potrebe sa ručnim održavanjem. Razmak između fasade i zgrade zida čini izolacijski sustav koji ljeti štiti od vrućine, a zimi od hladnoće te regulira vlagu zraka i temperaturu unutar zgrade.

– Zgrada Aura pruža ne samo estetski ugodan prostor, već i značajne ekološke prednosti. Zelene površine smanjuju efekt urbanog toplinskog otoka, reguliraju temperaturu i poboljšavaju kvalitetu zraka, čineći život u gradu ugodnijim i zdravijim. Naš cilj je stvoriti zgrade koje reguliraju vlagu i temperature, kako unutar zgrade tako i u okolišu koji ju okružuje, rekao je o ovom zanimljivom stambenom projektu vodeći arhitekt KWK Promes studija Konieczny.

Masivne stambene strukture, sve su veći hit u gradnji, no zasad nije sigurno jesu li vječni luksuz ili budućnost. Više o tom trendu pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap