Pretraga

Ozelenjivanje balkona: Opcija za bolju kvalitetu prostora i zraka

A- A+

Urbane sredine nerijetko vape za zelenilom. Neki noviji projekti doprinose projektima koji uključuju ozelenjene balkone i terase, a poznat primjer te prakse milanski su neboderi ‘Bosco Verticale’. U te zgrade, već prilikom izgradnje u terase je ugrađena vegetacija – do 800 stabala i 5.000 grmova, koji se napajaju isto u zgrade implementiranim sustavom. Za zelenilom vape urbane sredine u Kini pa su vlasti u Pekingu već niz godina predlagale ozelenjivanje krovnih terasa zgrada. Ovaj trend može doprinijeti čišćem zraku i smanjiti emisije CO2, no može li se primijeniti u obnovi zgrada?

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

Dok neki zatvaraju balkone i koriste ih kao skladišni prostor, uslijed smanjenja kvadrata za stanovanje, imati balkon može unaprijediti kvalitetu života. Ipak, s vremenom, balkoni propadaju kao i ostatak zgrade i kreću izgledati zapušteno pa valja promisliti o rješenju kako bi se tom prostoru vratio život.

Izdvojeni članak

Eko brutalizam: Masivne strukture obogaćene zelenilom, budućnost ili vječni luksuz?

Arhitektura na globalnoj razini sve više se vodi trendovima zelene tranzicije pa se u nekim primjerima tračak zelenila u nova naselja unosi ozelenjenim fasadama ili balkonima. Poznati primjeri ozelenjavanja terasa i balkona mogu se pronaći diljem svijeta, a dok ovaj trend dobiva na značaju u Hrvatskoj, najpoznatiji iz susjedstva vjerojatno su neboderi Bosco Verticale u Milanu. Dubrovački političar ovaj tjedan je na Facebooku pohvalio milanski primjer i izrazio želju da se takvo rješenje primjeni prilikom obnove fasada u Dubrovniku.

Čeka se obnova dubrovačkih fasada

Ovaj tjedan, dubrovački gradski vijećnik Andro Vlahušić objavom na društvenim mrežama dotaknuo se teme obnove fasada u Dubrovniku. Diljem Hrvatske, podsjetimo, u tijeku su prijave za energetsku obnovu fasada višestambenih zgrada, a traju do 9. lipnja. Energetska obnova ima za cilj doprinijeti boljoj energetskoj opremljenosti zgrada i u tu svrhu dodijeljeno je 95 milijuna eura. No, Vlašić je za dubrovačke nebodere imao drugi plan, a inspiracija su mu bili – neboderi Bosco Verticale u Milanu.

U razmjeni komentara ispod objave spomenutih milanskih nebodera, dao je naslutiti kako bi, pita li ga se, isti princip uveo u obnovi dubrovačkih nebodera u poznatom naselju Gruž. Kako kaže, ovi neboderi već su bili predviđeni za obnovu fasade, a projekt je posljednji put bio prijavljen na natječaj 2015., ali – bezuspješno.

Projekt obnove ipak je najavio za iduću godinu pa je rekao da će ga voditi dubrovačka tvrtka Domouprava, a prije svega bi volio da se ozelene balkoni, prenio je DUList. Uslijed povećane urbanizacije, trend ozelenjivanja terasa i balkona postaje vrlo zamijećen u svijetu, a posebno je potican u Pekingu i ostalim mega-gradovima.

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

U urbanim sredinama vapaj za zelenilom

U gradovima koji su u rastu ili u urbanim sredinama koje se suočavaju s problemima ‘viška’ betona, a manjka zelenih površina, vapaj za zelenilom pronalazi se u ‘ozelenjenim fasadama’, odnosno balkonima koji postaju oaze i nude dašak prirode. Ipak, ovo rješenje nije ograničeno na gradnje u predjelima koji se bore s manjkom zelenila, već postaju ‘novo normalno’ pokušaja da se potakne ozelenjavanje na svakom koraku. Jedni od najpoznatijih, no ne i prvih građevina ozelenjene fasade su neboderi Bosco Verticale u Milanu trojice autora iz studija Boeri, visina 79 i 109 metara.

Izdvojeni članak

Staklena ograda na balkonu – da ili ne?

Trend nije isključivo nov, no može pružiti rješenje primjenom na novogradnji u dijelovima svijeta koji su posebno zagušeni smogom i bore se s lošom kvalitetom zraka. Dok nisu nužno predložili zelene balkone, vlada je u kineskom mega-gradu Pekingu odavno pokušala promovirati ozelenjivanje krovova, koje su predlagali još od ranih 1980-ih, piše chinadaily.

– Vlada niz godina promovira ovu ideju, no samo je jedan dio vlasnika nekretnina vrlo proaktivno odreagiralo na poziv. Neke stanare prijedlog ozelenjivanja krovova odbija zbog troška i zbog mogućnosti da će im kroz krov vremenom zbog navodnjavanja krenuti probijati voda, rekao je službenik iz Ureda za pošumljavanje iz četvrti Chaoyang.

Zelene krovne terase u Pekingu

Ozelenjivanje gradskih krovova, pekinška vlada predvidjela je za zgrade više od 12 katova, a 2021. obećali su sudjelovati u realizaciji zelenih krovnih terasa. Iako kod nepravilne izvedbe ovakve terase uistinu mogu izazvati probleme za stanovnike, povećanje zelenih površina u gradu tim korakom, očekuje se, pospješit će kvalitetu zraka i smanjiti emisije CO2.

Ozelenjivanje balkona, bilo naknadno, bilo prilikom gradnje ugrađenim zelenilom poput slučaja projekta Bosco Verticale, isplativa je opcija za okoliš. Isto je i sa drugim oblicima ozelenjivanja fasada, a dok se ne zna hoće li ovaj korak biti prihvaćen kao standardiziran prilikom obnove zgrada, dodavanje zelenila može biti vrlo dobra opcija za ‘oživljavanje’ starog balkona.

Balkoni su važan dio zgrada, a u starijim zgradama, oni često gube originalni smisao koji su imale. Osim poboljšavanja dizajna balkona, prilikom obnove vrijedi imati na umu i neke ‘logističke’ elemente balkona, poput manjak prirodne svjetlosti na balkonima, prozračivanje, kako se balkon suši, kao i koliki prostor pruža za rekreaciju i pohranu stvari, piše u znanstvenom članku skupina autora o renovaciji balkona u Pekingu. Razmotrili su opcije renovacije balkona starijih od 2000-te godine. Predložili su kompletnu renovaciju, koja može biti unaprijeđena nekom vrstom ozelenjivanja.

Milan gradi novi stadion koji će zamijeniti kultni San Siro. Stari stadion otvoren je davne 1925., a kako će izgledati novi, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap