Pretraga

Video: Milan dobio dozvolu za izgradnju novog stadiona vrijednog 1,3 milijarde dolara

A- A+

Nogometni klub Milan dobio je prvu dozvolu za izgradnju novog modernog stadiona koji će zamijeniti sadašnji San Siro kojeg je talijanski nogometni velikan koristio od njegovog otvaranja daleke 1925. godine. Cijeli sportski kompleks trebao bi se prostirati na površini od 108.000 kvadratnih metara i bit će energetski najneovisniji stadion u Italiji, a okruživat će ga zelene površine veličine 235.000 metara kvadratnih. Trebao bi koštati 1,3 milijarde dolara.

Izgled novog stadiona Milan

Izgled novog Milanovog stadiona | Foto: Bondibot screenshot

Klub je provedbu projekta povjerio  CAA ICONu, vodećoj međunarodnoj tvrtki za upravljanje projektima i strateško savjetovanje, dok će  MANICA, jedan od najprestižnijih svjetskih arhitektonskih studija, biti zadužen za samo dizajniranje projekta. O planu rušenja postojećeg stadiona i izgradnji novog pisali smo i ranije.

Izdvojeni članak

San Siro srušen do 2030. godine? Inter i Milan zajedno grade novi stadion od 1,2 milijarde eura

– Prije više od četiri godine krenuli smo u akciju da našem klubu damo jedan od najboljih stadiona na svijetu, koji će nas ispratiti u pobjedničku i održivu budućnost. Ovo predstavlja prvi korak u evoluciji ovog procesa, ali je još jedan dokaz za kontinuirani rast Milana, kako na terenu, tako i izvan njega, rekao je predsjednik Milana Paolo Scaroni.

Iako će novi stadion moći primiti 70 tisuća gledatelja, što je oko 10 tisuća manje od San Sira, bit će prepun sadržaja poput zabavnog parka, klupskog muzeja, fan shopa, sjedišta kluba i hotela. Imat će prostrana sjedala, a gledatelji će biti blizu terena te imati široku ponudu hrane i pića, poručili su iz kluba.

Dobivanjem LEED Gold certifikata i korištenjem obnovljivih izvora energije, novi stadion će biti jedan od energetski najneovisnijih u Europi, a implementirat će se i sustav za recikliranje vode. Postat će i primjer pristupačnog stadiona jer će se osigurati da navijači s invaliditetom mogu sigurno gledati utakmice sa svih dijelova terena.

Sadašnji stadion San Siro sagradio je Milanov tadašnji predsjednik Piero Pirelli. Kasnije je Milan prodao San Siro gradu pa od 1947. godine na njemu igra zajedno s gradskim rivalom Interom.

Copy link
Powered by Social Snap