Pretraga

San Siro srušen do 2030. godine? Inter i Milan zajedno grade novi stadion od 1,2 milijarde eura

A- A+

U planu je rušenje najpoznatijeg talijanskog nogometnog stadiona do kraja ovog desetljeća. Nogometni velikani Internazionale i A.C. Milano na njemu igraju već gotovo stotinu godina, a posljednji put je renoviran prije tridesetak.

Stadion Giuseppe Meazza – San Siro | Pixabay

U planu je rušenje stadiona Giuseppe Meazza ili San Siro do 2030. godine jer su Inter i Milan došli do sporazuma o izgradnji novog stadiona. Radovi na novom stadionu bi mogli početi već početkom 2024. godine, a gradit će se na mjestu gdje se sada nalazi povijesni talijanski stadion, piše u tiskanom izadnju milanskih novina Corriere della Sera.

Inter i Milan surađivali su s gradskim vijećem Milana na revidiranju svojih planova, smanjivanju utjecaja svojih građevinskih planova na urbano područje i uključivanju više zelenih površina, a tijekom posljednjih nekoliko dana dobili su konačno odobrenje svojih novih planova.

Dva su kluba nevoljko pristala na smanjene volumetrijske indekse u smislu količine betona koji će se koristiti za novi projekt, dok će trošak ostati 1,2 milijarde eura. Javna rasprava oko projekta novog stadiona trebala bi početi krajem ovog rujna, a gradnja bi realno mogla početi 2024. godine.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Novi Santiago Bernabeu imat će inovativan sistem za spremanje travnjaka ispod stadiona

Promet će morati ostati otvoren u podvožnjaku Patroclo, koji prolazi ispod stadiona, tijekom Zimskih olimpijskih igara 2026., što će biti jedan od razloga zbog kojeg će radovi na novom stadionu morati stati e na određeno, ali radovi bi realno mogli biti dovršeni do 2030. godine.

Stadion Giuseppe Meazza ili San Siro otvoren je davne 1926. godine na inicijativu predsjednika A.C. Milana Pirellija. Prva utakmica u povijesti stadiona odigrana je naravno između Intera i Milana u kojoj je Inter slavio sa 6:3. Stadion je nekoliko puta bio domaćin finalu Lige prvaka i na njemu se igralo Svjetsko prvenstvo 1990. godine.

Projekcija novog stadiona u Milanu | Nuovo Stadio Milano

Prema posljednjim najavama, još od kraja 2021. godine, novi milanski stadion zvat će se ‘Katedrala’ po uzoru na povijesnu milansku katedralu u centru grada. Cijeli kompleks imat će puno zelenila i prostora za druge sadržaje.

Projekcija novog stadiona u Milanu | Nuovo Stadio Milano

San Siro srušen do 2030. godine? Inter i Milan zajedno grade novi stadion od 1,2 milijarde eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap