Pretraga

Staklena ograda na balkonu – da ili ne?

A- A+

Staklene ograde posljednjih su godina sve popularniji izbor među vlasnicima stambenih i turističkih prostora, posebno kada su u pitanju balkoni i terase. Modernog su i elegantnog izgleda, te podižu estetsku vrijednost nekretnine. No, imaju i svoje mane, a među njima je na prvom mjestu zahtjevno održavanje. Je li staklena ograda pravo rješenje za stambeni projekt, kada se sve zbroji i oduzme, odluka nije laka.

stakleni balkoni

stakleni balkoni | foto: Freepik

Dok su nekada staklene ograde predstavljale dašak luksuza i ekstravagancije, te bile rezervirane za vizure hotela i poslovnih zgrada, danas su one postale uobičajena pojava čak i u novogradnji stambenih zgrada. Veliku ulogu u tomu je i njihova cijena koja je s pojavom jeftinijih modela na tržištu drastično pala.

Izdvojeni članak

Top savjeti za odabir vanjske ograde za savršenu okućnicu

Koliko ćete platiti staklenu ogradu danas ovisi uglavnom o kvaliteti i stupnju otpornosti stakla, te o dizajnu ploha. No prosječna cijena staklene ograde, koja uključuje i ugradnju, iznosi približno 180 eura po metru, a izvedena je iz raspona cijena između 140 i 230 eura za metar.

Otmjen izgled, puno svjetla i pogled

Moderan i elegantan izgled vanjskih vizura stambenog prostora ono je što na kraju najčešće prevagne u koriste staklene ograde. Niti jedan drugi materijal za ograde nije otmjen kao staklo, a istovremeno vizualno posve nenametljiv. Staklena ograda zbog svoje jednostavnosti također ostavlja i prostor za složenije forme uređenja pročelja i okućnice bez da cijela priča izgleda prenatrpano.

Staklene ograde svakako su dobar izbor za one koji prostoriju s terasom ili balkonom žele maksimalno osunčati. Poznato je da terasa ili balkon ako su natkriveni ili imaju produženi krovni obrub, bacaju sjenu na unutrašnjost, a bila koja druga ograda osim staklene taj osjećaj samo pojačava. S druge strane staklena ograda otvara prostor i daje puno svjetlosti.

Ugođaj koji stvara neprekinut pogled prema horizontu u trenutcima odmora teško je usporediv s bilo čime. Posebno ako je na horizontu neodoljiv prizor prirode, mora ili kakve druge atraktivne lokacije. Zbog ove činjenice staklene ograde posebno su popularne duž Jadrana pri izgradnji i renovaciji apartmana.

staklena ograda

staklena ograda | foto: Freepik

Manjak privatnosti i zahtjevno održavanje

No, staklena ograda, koliko da imala prednosti, ipak nije za svakoga. Prije svega za osobe koje jako drže do svoje privatnosti. Staklo je prozirno. Točka. Kakav god da filter imalo (osim ako nije riječ o dvostrukom, bojanom staklu) sjedeći na balkonu ili terasi sa staklom ogradom tko god da prođe ulicom moći će vidjeti što radite. Isto tako i vi ćete kroz staklenu ogradu na pladnju vidjeti baš sve što se događa na ulici. To nije nešto čemu su svi skloni.

Drvenu ogradu ili ogradu od kovanog željeza, iskreno, možete dobro prebrisati jednom mjesečno i to će biti sasvim dovoljno. Aluminijsku i PVC jednom tjedno. No, staklenu ogradu, kako bi održala izgled zbog koje ste ju postavili, treba čistiti gotovo svaki dan. Iako je riječ o površini koja se lako prebriše krpom i sredstvom za čišćenje stakla ipak je to obaveza.

Staklena ograda nije uvijek dobar izbor prilikom renovacije. Estetski, neki tipovi pročelja teže ‘trpe’ staklenu ogradu u ovom smislu. Prije svega to je fasadna cigla, u kombinaciji s drvenom stolarijom.

Pogledajte ovdje kako izgleda neobična zgrada u srcu Buenos Airesa s neobično otvorenom vanjskom vizurom.

Copy link
Powered by Social Snap