Pretraga

Zelena zgrada u srcu Buenos Airesa sa šahovnica pročeljem od betona i divlje vegetacije

A- A+

Zgrada Bonpland 2169 od sedam katova koja se nalazi u srcu argentinskog glavnog grada neobična je kombinacija betona, metala i bogatog zelenila. Stanarima daje sve prednosti suvremenog života u metropoli, ali ujedno i privatne oaze vegetacije za odmor od užurbane svakodnevice.

Kako piše Dezeen, zgradu Bonpland 2169  projektirala je argentinska firma Adamo-Faiden. Prostire se na nešto više od 1.000 četvornih metara i uključuje unutrašnje vrtove na svakom nivou. Sadrži 13 jedinica napravljenih tako da mogu preuzeti namjenu koja god najbolje odgovara stanaru, a svaka od njih ima pristup zatvorenim travnatim prostorima. Svaka jedinica uključuje i po dvije prostorije: unutrašnji prostor i vanjski vrt koji su povezani kliznim staklenim vratima. Pogledjate video:

Interijer otvoren i povezan s zelenilom

Interijeri u zgradi su industrijski, sa bijelim zidovima, ormarima i betonskim podovima koji prostori čine većim i otvorenim. Osnovni postav prostora jednake je za svaku jedinicu, i uključuje ugrađenu kuhinjsku nišu u jednom uglu i kupaonicu na suprotnoj strani.

Unutrašnje stepenište se nalazi u jezgru zgrade. Dvije jedinice na posljednjem katu se prostiru na dvije etaže, te imaju svoje unutrašnje i vanjske stepenice koje vode do krovnih terasa.

Izdvojeni članak

Rimac ima novi projekt – u Dubaiju gradi luksuzni Buggati stambeni kompleks

Vizura šahovnice

Zgrada ima mrežastu fasadu sa dvije strane i simetričnu osnovi. Fasada je konstruirana u kombinaciji s perforiranim panelima iza kojih se krije drveće i travnjaci daju ovoj betonskoj zgradi unikatan izgled. Mrežasti dijelovi fasade također imaju vrata sa šarkama zbog koji zgrada promatrana kao cjelina izvana ima vizuru šahovnice.

Drveće i nisko rastinje zasađeno je u svakom vrtu, dok metalne rešetke filtriraju sunčevu svjetlost. Elementi su to koji, prema riječima autora, ovaj projekt čine posebnim.

– Metalna mreža daje granice druge sobe, odnosno vrta, a istovremeno služi i kao penjalica za biljke. Prozori i vrata omogućavaju stanovniku da prodre u taj nematerijalni zid i dođe u direktan kontakt sa vanjskim svetom, rekao je za Dezeen autor projekta, Marcelo Faiden dodavši kako je Bonpland 2169 zgrada dizajnirana tako da omogući alternativu za ljude koji žive u gradu, ali žele svakodnevno osjetiti povezanost s prirodom.

Pogledjate kako izgleda ovaj fantastični neboder koji će biti izgrađen u Ekvadoru.

Copy link
Powered by Social Snap