Pretraga

Galerija: Pogledajte kako izgleda kuća sagrađena od gusto prešane slame

A- A+

Jedna od inovativnih metoda izgradnje obiteljskih kuća je tehnika gusto prešane slame koja je primijenjena u sklopu jednog projekta izgradnje u Koprivnici. U pitoresknom kraju Vinice sada se nalazi slamnati dom zagrebačke dizajnerica s koprivničkom adresom, Meline Marelje.

kuća od slame | foto: Grad Koprivnica

kuća od slame | foto: Grad Koprivnica

Dizajnerica Melina Marelja nedavno je u svojoj slamnatoj kući ugostila brojne arhitekte, građevinare i potencijalne investitore. Tom je prilikom pojasnila postupak gradnje, upotrebu materijala, te benefite života pod krovom od slame.

Odluka da sagradi dom upravo od slame, kaže Marelja, krenula je od škole prirodnog graditeljstva na ZMAG-u pod vodstvom Matka Šiška, gdje se po prvi puta susrela s gradnjom kuće od balirane slame.

– Osim gradnje prirodnim materijalima, glinom i slamom, osjetili smo i mikroklimu unutar već gotovih kuća u Vukomeriću te primijetili znatnu razliku u kvaliteti zraka od konvencionalne čvrste gradnje u kojima smo boravili do tada. Od tog je trenutka krenula je naša potraga za prirodnim načinom gradnje te korištenjem materijala iz prirodno obnovljivih izvora, kaže Marelja.

EcoCocon paneli

Njena je potraga završena kada je naišla na EcoCocon panele ispunjene gusto prešanom slamom čija je gustoća postignuta tehnologijom prešanja u svim pravcima. Njima se, čineći ih što bližim prirodi, postiže visoka kvaliteta unutarnjeg zraka bez emitiranja štetnih tvari. Cijeli sustav je paropropustan – omogućuje izlazak suvišne vlage – i bez toplinskih mostova i hermetički ne ostavlja mjesta za propuh ili plijesan.

Prirodni materijali stvaraju zdravu unutarnju mikroklimu s ravnomjernim temperaturama – toplim zimi i hladnim ljeti. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi, slama se u građevinarstvu koristi tisućama godina. U kombinaciji sa suvremenom tehnologijom dodatno su poboljšane performanse i  iznimna izolacijska svojstva slame.

Nizak ekološki otisak

Marelja kaže kako odabirom ekološke gradnje ovoga tipa nastaju benefiti i za lokalnu zajednicu, ne samo stanare kuće.

– Osim biorazgradivosti slame, znatno manjeg troška energenata na grijanje i hlađenje te korištenjem ostalih održivih materijala u gradnji poput gline i glinene boje za unutarnje zidove u konačnici stvaramo dosta nizak ekološki otisak. Nadam se da ćemo našim primjerom potaknuti i druge ljude da se odvaže krenuti putem održive gradnje, rekla je Melina.

Arhitektica projekta je Marina Zajec – Arhitektura E.L.I., a zanimljiv je podatak da su se jedini ovakvog graditeljskog izazova prihvatili iz tvrtke Vulkan gradnja d.o.o. iz Reke koji imaju dugogodišnje iskustvo u gradnji stambenih i nestambenih zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap