Pretraga

Idilična kuća na plaži koja poziva na bijeg iz gradske vreve u jedinstvenu zonu opuštanja

A- A+

Manja od pet metara u radijusu kuća na plaži Saint Andrews objekt je koji maksimalno iskorištava mogućnosti terena na kojem je konstruirana. Na grubo i pjeskovito tlo plaže arhitekti ureda Austin Maynard Architects odgovaraju održivom kućom koja svojim specifičnom kružnom konstrukcijom nadopunjuje krajolik prizivajući ga istovremeno u interijer doma.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Među brojnom konkurencijom iz više od 100 zemalja svijeta za svoju kuću na plaži Saint Andrews arhitektonski ured Austin Maynard Architects 2019. godine osvaja nagradu Architizer A+.

Svoje predimenzionirane domove Australci u posljednje vrijeme sve više rekreiraju u konstrukcijama svojih kuća za odmor. Kao odgovor na takve trendove arhitekti ureda Austin Maynard Architects kreiraju kuću na plaži, posve drugačije forme i dizajna, čija konstrukcija posve nenametljivo iskorištava mogućnosti terena na kojem je nastala.

Kuća na plaži St. Andrews nastaje prema ideji klijenta koji je novozelandski ‘bach’ ili vrlo skromnu baraku želio rekonstruirati u svom prostoru za odmor.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Smještena na poluotoku Victoria Mornington kuća na plaži projektirana je kao jedinstven objekt od civilizacije pomalo otuđenog područja plaže St. Andrews. Odabir osamljene lokacije nedaleko od nacionalnog parka bio je ključan u kreiranju kuće za odmor, oaze spokoja i odmora.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Kuća za odmor na plaži St. Andrews konstruirana je kao dvokatni kružni objekt. Dizajn donje etaže kuće u potpunosti je iskorišten kao pozivnica eksterijeru u interijer kreiranjem pomičnih staklenih stijena koje prostor otvaraju prema krajoliku.

Izdvojeni članak

Održiva kuća obavijena zanosnim vrtom: Dugotrajan obiteljski dom krojen za zelenu budućnost

Smještena na osamljenoj lokaciji kuća na plaži istovremeno je i kuća u svojevrsnoj divljini grmovite vegetacije i šikare koje slobodno rastu stvarajući jedinstven pojas doma koji se s poštovanjem integrira u prostor u kojem je kreiran.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Prema ideji arhitekata kuća na plaži St. Andrews konstruirana je bez hodnika.

Hodnici i cirkulacijski prostor po našem su mišljenju otpad. Kuća bez hodnika prikladna je za kružni dizajn, objašnjavaju iz Austin Maynard Architects-a te dodaju da kuće na plaži postoje za jednostavno opuštanje, bijeg iz grada, tišinu i vrijeme s obitelji i prijateljima.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Prostor za odmor trebao bi, smatraju arhitekti, biti prostor koji pruža kontrast svakodnevici, prostor koji se jednostavno održava, koji i je jednostavan, ali ne bez ugodnosti kreacija.

Poštujući ta jednostavna načela nastaje suvremeni novozelandski ‘bach’, kuća na plaži s dvije spavaće sobe, jednostavnog uređenja, ali jedinstvenog ugođaja i atmosfere koju istovremeno gradi i nadopunjuje povezanost s okolišem kuće.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Cjelokupna površina kuće iznosi 139 kvadratnih metara, od kojih 78 odnosi prva etaža, a 61 druga.

Unutarnji prostori generirani su strogo kontroliranim planom pridržavajući se pravila oblika, vodeći i raspoređujući segmente koji dijele prostor, sa spiralnim stubištem kao središnjom jezgrom, pružajući svjetlost i zrak, ali i ugodne prostore, objašnjavaju arhitekti Andrew Maynard, Mark Austin i Ray Dinh.

Kuća na plaži | foto: Austin Maynard Architects

Osim jedinstvene konstrukcije prostora kuća demonstrira i inovativnu uporabu drva.

Ovo nije uglađena kuća na plaži, već opušten i neformalan bijeg, dizajniran materijalima poput starog obalnog pristaništa, dodaju. 

Copy link
Powered by Social Snap