Pretraga

Moguće je zagrijati ili ohladiti prostoriju samo vodom i Sunčevom svjetlošću, a pritom i uštedjeti

A- A+

Startup Water-Filled Glass proizveo je tehnologiju kojom olakšava grijanje ili hlađenje prostorija uz uštedu energije. Naime, koriste prozore ispunjene vodom, koja prikuplja Sunčevu svjetlost ili toplinu koja odlazi iz prostorija, a potom cijevima pod niskim tlakom cirkulira u hladnije dijelove zgrade.

Water-filled Glass, paviljon na Tajvanu | Foto: Facebook/Water-Filled Glass

Iako je na razne načine moguće zagrijati ili ohladiti objekte koristeći sunčevu svjetlost i vodu, britanski startup Water-Filled Glass odveo je to u jednu sasvim drugačiju dimenziju. Oni su, naime, patentirali tehnologiju koja štedi energiju za grijanje ili hlađenje zgrada s velikim ostakljenim površinama.

Tajna je u prozorima ispunjenima tankim slojem vode. Ta voda apsorbira sunčevu svjetlost ili druge oblike zračenja, poput topline koja izlazi iz prostorije. Na taj način se zagrijava i cijevima pod niskim tlakom, najčešće u podnom grijanju ili dizalicama topline, cirkulira u hladnije dijelove zgrade. Osim toga, prozori ispunjeni vodom ograničavaju zagrijavanje tijekom toplih dana, tako da je moguće štedljivije koristiti klima uređaje.

– Znamo da stavljanje vode u prozor zvuči kao potpuno luda ideja. Ali vjerujemo da je to važno jer kada razmišljate o potrošnji energije u zgradama i smanjenju emisije ugljika, još uvijek postoji velik potencijal i prilika za ostakljenje. Staklo je odgovorno za velik dio potrošnje energije za grijanje i hlađenje, a ono je sveprisutan materijal, nalazi se na gotovo svakoj zgradi, rekao je za Dezeen osnivač startupa i predavač na Sveučilištu Loughborough, Matyas Gutai.

Smanjenje troškova za 25 posto

Ovisno o klimi te omjeru prozora i zidova na zgradi, ova tehnologija može smanjiti račune za grijanje za 25 posto, procjenjuju u Water-Filled Glassu. Kako bi to dokazali, izgradili su dva prototipa. Water House 1.0 je mala koliba u Mađarskoj, dok je Water House 2.0 paviljon na Sveučilištu Feng Chia na Tajvanu.

Water-filled Glass, koliba u Mađarskoj | Foto: Facebook/Water-Filled Glass

– Cijela ideja dolazi iz spoznaje da je pokretna energija puno, puno jeftinija od grijanja ili hlađenja prostora. To nas je jako oduševilo u vezi stakla punjenog vodom. Željeli smo zapravo dati arhitektima priliku da izgrade čak i potpuno ostakljene zgrade ako to žele bez ikakvog kompromisa u pogledu održivosti, pojasnio je Gutai.

Više verzija tehnologije

Iz tvrtke poručuju da njihova tehnologija ne povećava razine ugljika tijekom gradnje, s obzirom na to da koriste već gotove dijelove. Napominju i da sustav nema utjecaja na estetiku zgrade iznutra ili izvana, jer voda apsorbira većinu energije iz svjetlosnog spektra nevidljivog ljudima. Sama tehnologija može zagrijati vodu na otprilike 40 stupnjeva, zbog čega se može spojiti na druge sustave grijanja prostorija ili na bojlere.

U predjelima s hladnijom klimom, sustav se sastoji od trostrukog stakla, čija je vanjska šupljina ispunjena argonom, kako se voda ne bi smrznula. Startup je stvorio i verziju koja se može ugraditi iza postojećeg prostora, tako da ih nema potrebe skidati.

Copy link
Powered by Social Snap