Pretraga

U Osijeku kreće javna nabava za izgradnju središnje zgrade IT parka

A- A+

U gradu na Dravi jučer je održana konferencija ‘Zelena i digitalna transformacija za pametne gradove i zajednice’. Razgovaralo se o raznim temama, a najviše o razvitku digitalizacije i zelenih politika. Najavljena je i javna nabava za izgradnju središnje zgrade IT parka.

Konferencija u Osijeku | foto: Grad Osijek

Konferenciju je organizirala tvrtka GDi, a na susretu se najviše govorilo digitalizaciji javne i lokalne samouprave, s naglaskom na Smart City HUB-ove i što transparentniji proračun. Dodirnuli su se i teme EU fondova te su analizirali potencijalna rješenja za vodovode i poljoprivredu. Na konferenciji je bio i zamjenik gradonačelnika Radića, Dragan Vulin.

Izdvojeni članak

Nakon Zagreba, mladi najviše kupuju nekretnine u Slavoniji: Osijek, Vinkovci i Đakovo su ‘top lokacije’

Izjavio je kako rade na popisu ‘svih procesa koji će se optimizirati, a potom i digitalizirati’ te kako je to za ‘sugrađane nevidljiv dio posla, koji će ubrzo prezentirati’. Riječ je imao i Davor Mikulić, inače ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije. Osvrnuo se na zaštićena područja Osijeka i vandalizam prema navedenim.

– U zelenom katastru koji imamo u nekoliko osječkih parkova primjenjivi su bar-kodovi s osnovnim podatcima o biljnim vrstama, a želimo da se to dogodi na razini cijelog Osijeka i svih 16 zaštićenih područja. Kodovi se koriste, ali nažalost još uvijek ima onih kojima oni smetaju i vandalski se prema njima ponašaju, izjavio je.

Izdvojeni članak

Osijek ukinuo komunalni doprinos za gospodarstvenike i pokrenuo 2. fazu prodaje čestica u Zoni Nemetin

Također su održana predavanja kojima se predstavila digitalizacija komunalne infrastrukture, vodoopskrbe i odvodnje. Zamjenik župana Josip Miletić pohvalio je edukaciju i istaknuo njenu važnost u želji za zelenijim i digitalnijim društvom.

– Svakako treba osvijestiti one procese koji su važni za digitalizaciju jer će ih optimizirati. Zeleno je nešto što je tendencija u brojnim industrijama, a uvjeren sam da će to i u našoj Slavoniji, koja je sama po sebi žitnica i zelena, puno toga donijeti. Prije svega značajna europska sredstva kojima ćemo razviti naše potencijale, zaposliti nove ljude i definirati sve strateški važne smjerove razvoja i na području Osječko-baranjske županije, rekao je.

Osijek – grad koji najbolje razvija zelene politike

Osijek je prošle godine po izboru Hanza Media, portala Gradonačelnik.hr i Agencije Apsolon izabran za Eco city, a ponajviše zbog toga što je te godine koristio najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika. Nije to zaboravio ni zamjenik Dragan Vulin.

– Niz je razloga za to, ja bih tu izdvojio odvojeno prikupljanje otpada gdje smo od velikih gradova najbolji, a vjerujem da ćemo u ovoj godini uspjeti doseći i onu čarobnu brojku od više od 50% odvojenog prikupljenog otpada. Tu je korištenje obnovljivih izvora energije, alternativnog načina prijevoza odnosno car sharing usluga i sustav dijeljenih bicikala kao i sanacija odlagališta odnosno divljih deponija, u što su uložena značajna sredstva. Što se tiče digitalne transformacije tu smo poduzeli vrlo ozbiljne korake, među vodećima smo po istraživanju Apsolona. Upravo radimo na popisu svih procesa na razni gradske uprave i gradskih poduzeća koji se odvijaju unutar našeg sustava. Te procese ćemo optimizirati i digitalizirati što će vrlo brzo postati vidljivo i dostupno našim sugrađanima, rekao je Vulin.

Skoro sve parcele IT parka su zauzete

Osijek će uskoro u gradnju središnje zgrade IT parka, a pitanje je trenutka kada će Grad u proces javne nabave. Zgrada od 2000 četvornih metara bit će inkubator za nove IT start-up tvrtke. Unutar nje, bit će i velika konferencijska dvorana sa zajedničkim prostorom. Skoro sve parcele su već zauzete, a od ponuđenih devet preostale su samo tri slobodne. IT park je u prosincu prošle godine dobio svog prvog useljenika, a ta čast je pripala tvrtki Mono, piše Glas Slavonije. 

https://www.facebook.com/mono.software/photos/a.913803478652166/5033268706705602/

 

Copy link
Powered by Social Snap