Pretraga

Nakon Zagreba, mladi najviše kupuju nekretnine u Slavoniji: Osijek, Vinkovci i Đakovo su ‘top lokacije’

A- A+

Svaka peta kuća ili stan koju su prošle godine kupljene uz subvenciju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bila je u jednoj od pet slavonskih županija. Ako se izuzme Zagreb i okolica, pojedinačno najviše je takvih subvencija realizirano u Osječko-baranjskoj županiji. Kada je riječ o gradovima, Osijek, Vinkovci i Đakovo mladima su najpoželjnije lokacije.

Grad Osijek | Foto: Grad Osijek, FB

Novi krug  prijava za tzv. APN-ove subvencionirane stambene kredite za mlade za kupnju/gradnju stana ili kuće planiran je za 9. ožujka nakon što kreditne institucije dosave ponude na javni poziv Ministarstva.

Od 9. ožujka građani će moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite. U objavljenom hodogramu, 21. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Oglas će trajati sve dok se osigurana sredstva od 50 milijuna kuna ne potroše, o čemu će izvijestiti iz Ministarstva.

 

Izdvojeni članak

Stiže nova APN subvencija za stanove i kuće vrijedna 50 milijuna kuna

 

U Slavoniji do sad preko APN-a kupljeno 4408 nekretnina

Od 2017. godine do prve je nekretnine na ovaj način u Hrvatskoj došlo više od 22.000 ljudi. U slavonskim županijama realizirana je kupnja ukupno 4408 nekretnina. Najviše, gotovo polovina (2048), u Osječko-baranjskoj županiji. Slijede Vukovarsko-srijemska (815) i Brodsko-posavska (776), potom Virovitičko-podravska (400) i Požeško-slavonska županija (369), piše Glas Slavonije.

U 2021. godini u Osječko-baranjskoj županiji odobreno je 378 zahtjeva, 188 bilo ih je za kupnju kuće, 137 stana, a 53 subvencije odnosile su se na gradnju kuće. Više od toga broja realiziranih subvencija bilo je samo u Zagrebu (1347) i Zagrebačkoj županiji (406), a uz bok Osječko-baranjskoj županiji je Splitsko-dalmatinska s 366 realiziranih zahtjeva.

Pri vrhu tablice je i Vukovarsko-srijemska županija s 93 kupnje kuće, 48 stana i 42 gradnje kuće. Najpoželjniji grad ondje su Vinkovci, gdje je odobrena trećina kredita u toj županiji, ukupno 69, piše Glas Slavonije. Slijede Županja (28), Vukovar (24) i Otok s osam subvencija u iznosu od 48 posto mjesečne rate/anuiteta.

TZV Vukovar

Vukovar | Foto: TZV Vukovar, screenshot

Đakovo 41 subvencija, Našice 24, Čepin 14

U Babinoj Gredi, za koju je subvencija najveća, 51 posto, realizirane su četiri kupnje. Ukupno je 25 mjesta u toj županiji s realiziranom kupnjom. U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 28 mjesta, najviše u Osijeku, gdje je lani bilo 200 kupnji, a poloVina subvencija ondje je bila za kupnju stana, a samo 19 za gradnju.

Slijedi Đakovo s 41 subvencijom, potom Našice s 24, a u vrhu je i Čepin sa 14 nekretnina. Najveći broj mjesta u toj županiji je u II. skupini razvijenosti, što znači da se odobrava 48 posto subvencije mjesečnog zaduženja. Država je za subvencije u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine izdvojila ukupno 4,3 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap