Pretraga

Stiže nova APN subvencija za stanove i kuće vrijedna 50 milijuna kuna

A- A+

Građani će u ožujku ove godine moći kupiti stan ili kuću uz pomoć subvencioniranog stambenog kredita. Objavilo je to Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a potvrdio ministar Horvat. Javni poziv za dostavu ponuda zainteresiranih kreditnih institucija vezanih uz visinu kamatnih stopa objavit će se 16. veljače. Mjeru mogu iskoristiti svi građani RH koji nemaju stan ili kuću uz uvjet da su mlađi od 45 godina.

Foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

– Nakon što budu provedene sve potrebne pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici ožujka. S obzirom na to da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem, što u 2022. godini iznosi 50 milijuna kuna, istaknuo je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Izdvojeni članak

Horvat ubrzava javnu nabavu, a struka poručuje: Obnova će ići još sporije

Nakon što se sredinom veljače objavi javni poziv, banke imaju 9 dana da pošalju svoje ponude. Nakon toga kreće obrada pristiglih ponuda te se s odabranim kreditnim institucijama zaključuju ugovori o poslovnoj suradnji, što bi se trebalo dogoditi 4. ožujka kada će na mrežnim stranicama Ministarstva i APN-a biti objavljen popis odabranih banaka i iznos kamatnih stopa za stambene kredite koje nude građanima, prenose na stranici Ministarstva.

Izdvojeni članak

Horvat objavio organigram ministarstva: Ima 166 odjela i isto toliko šefova

Ministarstvo predviđa da će 9. ožujka biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, a od tada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite. U objavljenom hodogramu 21. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Oglas će trajati sve dok se osigurana sredstva ne potroše, o čemu će izvijestiti iz Ministarstva.

Subvencija traje prvih pet godina, a produžuje se za rođeno i usvojeno dijete

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja. Država subvenciju daje u prvih 5 godina otplate, uz opciju produljenja na dvije godine za svako rođeno i usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Rok otplate kredita je minimalno 15 godina, odobrava se subvencija za kuće i stanove čiji kvadrat ne prelazi cijenu 1500 eura. Najviši iznos za kredit je 100 tisuća eura.

Ako gradite u Zagrebu i drugim urbanim sredinama subvencija je ipak manja

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Za subvencije je iz državnog proračuna dosad isplaćeno više od 456,7 milijuna kuna. U prilogu je popis svih općina i gradova s postotcima subvencioniranja sukladno indeksu razvijenosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap