Pretraga

Solarne elektrane na javnim objektima: Računi za struju manji i do 80 posto

A- A+

Nastavlja se trend postavljanja solarnih panela. Virovitica je kroz projekt ‘Solar Roofs for Green Virovitica’ dobila elektrane na pet javnih objekata u gradu. Paneli će omogućiti značajne uštede na računima za električnu energiju, godišnje oko 800 tisuća kW sati. Projekt ukupne vrijednosti 735 tisuća eura sufinancira se iz Norveškog fonda u iznosu od 85 posto, a ostatak je osiguran iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Solarni paneli na Palači Pejačević u Virovitici

Solarni paneli na Palači Pejačević u Virovitici | Foto: Grad Virovitica

Kroz projekt ‘Solar Roofs for Green Virovitica’ instalirano je sedam fotonaponskih elektrana na pet objekata na području grada. Panele su na svojim krovovima dobili Palača Pejačević, Opća bolnica Virovitica, Dječji vrtić Cvrčak, Dvorac Pejačević i tvrtka Virkom.

Skupljanje solarne energije omogučit će ostvarenje značajne uštede na računima za električnu energiju, od 30 do 80 posto. Godišnja ušteda bit će oko 800 tisuća kilovat sati, a ukupna snaga elektrana je oko 740 kilovata.

Projekt je pripremila i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever). Sufinancira se u sklopu programa ‘Energija i klimatske promjene’ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te uz pomoć norveškog fonda EEA Grants, čime je osigurano 85 posto sufinanciranja. Vrijednost mu iznosi 735 tisuća eura.

Izdvojeni članak

U Slavoniji solarna elektrana instalirana na groblju

Potrošnja električne energije i smanjenje troškova neće biti samo u objektima na koje su postavljene solarne elektrane, nego i na javnoj gradskoj rasvjeti. Kako kažu iz Grada, Virovitica planira postati u potpunosti energetski neovisna pa će ovaj primjer postavljanja panela slijediti tvrtke Flora i Poslovni park, a kasnije i druge gradske ustanove i tvrtke.

Virovitički projekt završit će u travnju, ali resorno ministarstvo nastavit će pregovore s predstavnicima europskog gospodarstva s ciljem prijavljivanja sličnih projekata na nove javne pozive.

Osim Sunca, jedan od alternativnih izvora energije je i vjetar. Velika vjetroelektrana snage 320 MW gradi se u Hrvatskoj. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap