Pretraga

Split će na 14 javnih objekata instalirati fotonaponske elektrane

A- A+

Projektom ‘SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije’ instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita. Korištenjem obnovljivih izvora energije, Grad će ostvariti značajne uštede.

Solarni paneli | Foto: Unsplash

Projekt SuSTainable odabran je za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.

U sklopu projekta, instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 10 osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama. Ovime će se povećati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije. Na taj će način Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svom vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije.

Izdvojeni članak

U Virovitici će se graditi solarne elektrane: Projekt vrijedan 5.5 milijuna kuna

Projekt će se najvećim dijelom financirati bespovratnim sredstvima EU

Projekt SuSTainable rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Splita za 795 MWh godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te na taj način doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Ukupna vrijednost projekta je 4.990.556 kuna, dok su bespovratna sredstva maksimalnih 85 posto iznosa projekta, odnosno 4.241.972 kuna.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

Inače, projektnu prijavu je izradila Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. u suradnji sa Službom za međunarodne i EU projekte te Službom za izgradnju.

Copy link
Powered by Social Snap