Pretraga

Urbana obnova Križevaca: Revitalizacija 25 neiskorištenih površina i objekata

A- A+

Grad Križevci usvojio je Strategiju zelene urbane obnove kao osnovnu polugu za prijavu projekta na natječaje financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U dokumentu je definirano 25 neiskorištenih i napuštenih prostora i zgrada na području Križevaca koje je potrebno obnoviti. Oni bi trebali doživjeti revitalizaciju nakon što se osigura financiranjem.

Križevci zeleni grad

Križevci zeleni grad | foto: Grad Križevci

Urbana strategija Grada Križevaca dokument je kojim će se nastojat će se transformirati zapušteni i nerazvijeni prostori koji nemaju svrhu, ali imaju potencijal postati kvalitetne urbane zone. Između ostalog, tako se planira uređenje Centar za reprodukciju na čijem bi se području trebala graditi treća osnovna škola, spavaonice u bivšoj vojarni, Kurje Zdenčaj u Velikom Ravnu, zgrade u Glogovnici, nekadašnja škola u Đurđicu.

Izdvojeni članak

Križevci planiraju biti energetski neovisan grad do 2030. godine: Milijun kuna za solarne panele

Kako ističu iz Grada Križevca, urbana strategija predstavlja ažuriranu verziju dokumenta koji je usvojen prije četiri godine, 2019. godine, kada je odlučeno da se krene u kvalitetnije iskorištavanje javnih površina i objekata.

-U međuvremenu je Ministarstvo donijelo novi naziv, dakle, strategija i propisalo točno koja poglavlja moraju biti u njemu tako da smo mi napravili novu s obzirom na to da su se u međuvremenu neke stvari i dogodile. Cijeli dokument odnosi se na zelenu infrastrukturu i sve vezano uz nju, urbanu obnovu i stare objekte. Postoji analiza stanja, zelena i plava infrastruktura, bioraznolikost, šume, invazivne vrste i sve što postoji u gradu i u svim naseljima, kaže zamjenik gradonačelnika, Danijel Šaško.

Početkom kolovoza u Križevcima je započela velika sanacija vodovodnog sustava, sve o projektu pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap