Pretraga

Krenuli radovi na vodoopskrbnoj mreži u Križevcima: Sve je dio mnogo većeg projekta

A- A+

Radovima na projektu ‘Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3’ nastavljen je niz infrastrukturnih projekata gradnje cjevovoda u Križevcima i okolici. Ukupni iznos radova na ovom projektu koji će trajati do 2025. godine je 2,8 milijuna eura plus PDV, dok je za razvoj vodovodne i odvodne mreže aglomeracije Križevci izdvojeno ukupno 40 milijuna eura.

U Križevcima su započeli radovi na projektu +Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3′ | Foto: Grad Križevci

Počeli su radovi na projektu ‘Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3′. Dio je to većeg projekta ‘Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga d.o.o. Križevci’, koji je još 2019. počeo izgradnjom magistralnog cjevovoda od Carevdara do Osijeka Vojakovačkog, odnosno dionice Apatovec – Glogovnica – Sveta Helena.

Izdvojeni članak

Ulaže se 86 milijuna eura u 12 projekata za razvoj mreže vodova i odvodnje, smanjit će se rizik od poplava

Radi se o ukupno 17,8 kilometara vodoopskrbnih i odvodnih cijeve koje će biti postavljene u naseljima Vojakovac, Mičijevac, Čabraji, Vujići Vojakovački, Novi i Stari Bošnjani i dijelu naselja Donja Glogovnica, Ivanec Križevački i Osijek Vojakovački. Kako je istaknuo zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, ove će godine biti izvedeno sedam kilometara.

Radovi po etapama

U 2024. godini bit će odrađeno osam kilometara, dok će ostatak biti dovršen početkom 2025. godine. Vrijednost cjelokupnih radova na vodoopskrbnoj mreži sjeveroistočnog dijela Križevaca iznosi 2,8 milijuna eura plus PDV. Dodao je kako je od 2018. godine do danas u vodoopskrbni sustav Križevaca i okolice već uloženo tri milijuna eura plus PDV.

Izdvojeni članak

Projekt ‘Osijek 4’: Ulaže se 21,8 milijuna eura u obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže

– Od toga, 2,4 milijuna eura su izvorna sredstva Hrvatskih voda. Puno veći gradovi nemaju ni petinu ovih ulaganja u tih pet godina. Tu su obuhvaćeni, primjerice, izgradnja vodnih građevina te program smanjenja gubitaka. Od tih tri milijuna eura, za sam grad Križevci realizirano je gotovo 1,6 milijuna eura, dok se ostatak sredstava odnosi na okolne općine. Kada govorimo o vrijednosti EU projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”, on iznosi 40 milijuna eura, dok su za projekt Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) “Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga” osigurana sredstva u iznosu od 13,6 milijuna eura, naveo je Vukmirić.

Spremno je još projekata

Gradonačelnik Mario Rajn rekao je kako su okosnica svega projekti napravljeni još 2010. godine. Zbog toga je dio pučanstva koji se doselio u Križevce i okolicu izostavljen, no gradonačelnik se nada kako će i to biti riješeno, jer “projekt rješava temeljne životne potrebe, a to je vodoopskrba koja je u ovom kraju i više nego potrebna”.

Izdvojeni članak

Građevinski projekti vrijedni preko 600 milijuna eura: Donosimo pregled aglomeracija u Hrvatskoj

No, kad se završi treća cjelina ovog projekta, čiji je izvođač tvrtka Le-grad d.o.o., ostat će još posla. Srećom, svi će projekti biti sufinancirani iz NPOO-a.

– Što se tiče paketa NPOO-a, radi se o 5 projekata. Tu su ovaj projekt koji se odnosi na cjelinu 3, drugi je rekonstrukcija magistralnog cjevovoda na Kalniku, od Vratna do Deklešanca, crpna stanica Fodrovec 2 i aglomeracija Sveti Ivan Žabno, nabrojio je Davor Zemljak iz tvrtke Vodne usluge d.o.o.

Copy link
Powered by Social Snap