Pretraga

Ulaže se 86 milijuna eura u 12 projekata za razvoj mreže vodova i odvodnje, smanjit će se rizik od poplava

A- A+

Ugovoreno je 12 projekata unutar Poziva Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda, te Poziva Financiranje projekata smanjenja rizika od katastrofa. Poziv su plasirani u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), te su ukupne vrijednosti 86,2 milijuna eura.

priključne cijevi

priključne cijevi | Freepik

Program razvoja javne odvodnje i vodoopskrbe obuhvaća 9 projekata ukupne vrijednosti 510,9 milijuna eura, za koje je osigurano 316,6 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno 62%. Dok program smanjivanja rizika od katastrofa obuhvaća 3 projekta ukupne vrijednosti 134,7 milijuna eura, za koje je osigurano 99 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno 73%. Njihovom realizacijom bit će poboljšani vodni sustavi od Našica do Konavla. Pogledajte koji su projekti dobili milijunska bespovratna sredstva:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Slavonija ulaže u izgradnju novih, manjih sustava

Projekti razvoja javne odvodnje i vodoopskrbe obuhvaća pokrivaju razvoj vodovodne mreže i mreže odvodnje duž cijele Hrvatske. Na istoku Hrvatske biti će biti realizirani projekti na širem đakovačkom i našičkom području.

Đakovački vodovod d.o.o. za projekt ‘Izgradnja i poboljšanje vodoopskrbnog sustava na uslužnom području Đakovačkog vodovoda’ vrijedan 4,3 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva od 2,8 milijuna eura, odnosno 65 posto. Našički vodovod d.o.o., Našice za projekt ‘Izgradnja manjih dijelova sustava javne odvodnje na području općina Podgorač i Feričanci’ ukupne vrijednosti 7,4 milijuna eura odbio je bespovratna sredstva u iznosu od 4,7 milijuna eura, odnosno 63%.

Izdvojeni članak

Projekt ‘Osijek 4’: Ulaže se 21,8 milijuna eura u obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže

Odvodnja i pročišćavanje voda u središnjoj Hrvatskoj

Središnja Hrvatska pokrivena je projektima na području Lipka, Varaždina, Gline i Slunja. Vode Lipik d.o.o., Pakrac za projekt ‘Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Poljana i sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Badljevina’ ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 2,7 milijuna eura, odnosno 64%. Komunalac d.o.o., Slunj za projekt ‘Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje na području grada Slunja’ ukupne vrijednosti 5,1 milijuna eura dobio je 3,3 milijuna eura  bespovratnih sredstva, odnosno 65%.

Varkom d.o.o., Varaždin za projekt ‘Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda dijela naselja Ljubeščica, Sveti Ilija, Jakopovec, Kaštelanec te Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda „UPOV Ljubeščica’, ukupne vrijednosti 6,6 milijuna eura dobio je bespovratnih sredstava u iznosu od 4,3 milijuna eura, odnosno 65%. Vodovod Glina d.o.o., Glina za projekt ‘Izgradnja distributivne mreže u naseljima Maja, Svračica, Joševica, Roviška, Ravno Rašće, Dolnjaki i Prijeka’ vrijedan 3,9 milijuna eura dobio je bespovratna sredstava u iznosu od 2,5 milijuna eura, odnosno 64%.

Novi cjevovodi, vodosprema i dogradnja kanalizacije

Duž Jadrana obnavljat će se vodovodna mreža na području Senja, Korčule i Konavla. Tako je Vodovod Hrvatsko Primorje-južni ogranak d.o.o. Senj, za projekt ‘Izgradnja paralelnog cjevovoda na dionicama PK „Lokve“-PK „Stinica“ i Uređaj „Hrmotine“ – PK „Lokve’, ukupne vrijednosti 45,4 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 29 milijuna eura, odnosno 64%.

NPKLM vodovod d.o.o. Korčula za projekt ‘Izgradnja vodospreme i cjevovoda Žrnovska Banja’, ukupne vrijednosti 960 tisuća eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 610 tisuća eura, odnosno 64%. Konavosko komunalno društvo d.o.o., Konavle za projekt ‘Dogradnja kanalizacijske mreže u ulicama Frana Laureana i Jurja Dalmatinca, te u ulici S.S.Kranjčevića u Cavtatu’ vrijedan 1,4 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 900 tisuća eura, odnosno 64%.

Izdvojeni članak

Radovima u Marčeljevoj dragi bliži se kraj 233,8 milijuna eura vrijedne rekonstrukcije vodovoda

Tri projekta za smanjenje rizika od katastrofa

Programa smanjivanja rizika od katastrofa obuhvaća projekte ukupne vrijednosti 134,7 milijuna eura, za koje je osigurano 99 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno 73%. Riječ je o projektima koji će uvelike pomoći obrani od poplava koje iz godine u godinu, pa tako i ove, u Hrvatskoj uzrokuju veliku materijalnu štetu. Pogledajte ovdje samo djelić štete koju su poplave uzrokovale u svibnju.

VGO za Muru i Gornju Dravu, za projekt ‘Rekonstrukcija lijevoobalnog nasipa Pušćine’ ukupne vrijednosti 3,5 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 2,8 milijuna eura, odnosno 80%. VGO za Gornju Savu, za projekt ‘Izgradnja sifona Kosača i Poljanski Lug na spojnom kanalu Zelina-Lonja-Glogovnica-Česma’, ukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od milijun eura, odnosno 77%. VGO za Srednju i Donju Savu, za projekt ‘Rekonstrukcija savskog nasipa u Dubrovčaku Lijevom u duljini 2.5 km’, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 1,66 milijuna eura, odnosno 80%.

Pogledajte ovdje kako izgleda kada zbog lošeg sustava odvodnje i veće količine padalina voda poplavi javni objekt.

Copy link
Powered by Social Snap