Pretraga

Potopljen novi vrtić, voda progutala 800 tisuća eura vrijedne radove

A- A+

Obilna kiša protekli je vikend prouzročila veliku materijalnu štetu diljem Hrvatske, a najviše na širem virovitičkom području. Među objektima koji su stradali ističe se novi vrtić u Općini Čačinci, u koji je uloženo gotovo 800 tisuća eura.

poplavljen vrtić

poplavljen vrtić | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite RH

U dječjem vrtiću u Čačincima, koji je otvoren prije tek godinu i pol, na vrhuncu kišnog naleta voda je gotovo dosegla strop. Dežurne službe ubrzano čiste mulj i vodu, no jasno je da djeca u ovome prostoru neće uskoro braviti. Materijala šteta je ogromna, gotovo sav namještaj i didaktika nepovratno su uništeni, podne konstrukcije u popucale, a zidovi su puni vode.

Istovremeno, voda je također preplavila prostorije i travnjak nogometnog kluba ‘Mladost’, te prodrjela u ambulantu u Mikleušu. U poplavi su oštećene i brojne obiteljske kuće, te poljoprivredna gospodarstva. Očekuje se proglašenje elementarne nepogode.

poplavljen nogometni klub

poplavljen nogometni klub | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite RH

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa suradnicima obišao je poplavljeni dječji vrtić i zgradu NK Mladost, te tom prilikom najavio izlazak na teren Povjerenstva koji će odlučiti o elementarnoj nepogodi kako bi se stvorili uvjeti za financiranje obnove.

Izdvojeni članak

Nasip vrijedan skoro pet milijuna kuna: Započela izgradnja kvalitetnog sustava obrane od poplava

– Što se tiče elementarne nepogode, ići ćemo prema procedurama. U ponedjeljak će već izaći općinska povjerenstva na teren i sve pregledati. Siguran sam da će vrlo brzo biti proglašena elementarna nepogoda. Mogu reći da me je već zvao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kolege župani i svi nude pomoć i siguran sam da će ta pomoć brzo stići te da ćemo što prije sanirati svu ovu štetu,  je župan Andrović te naglasio da je jedan od najvećih problema, zbog kojih je došlo do ove velike poplave uz ogromne količine vode koje su se slile s brda, propust ispod željezničke pruge.

– Taj propust je iznimno uzak. Mi već godinama molimo Hrvatske željeznice da ga prošire i kada bi bio veći i širi zasigurno bi i sada propustio puno veću količinu oborinskih voda. Iako je sada nažalost gotovo i štete su enormne, mi ćemo se nastaviti boriti da se taj propust što prije prošiti i učiniti sve da do ovoga više nikada ne dođe – rekao je župan Andrović.

Kako se Karlovac zaštitio od ovakvih scenarija pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap