Pretraga

Karlovac: Gotovi radovi na nasipima protiv poplava vrijednih 50 milijuna kuna

A- A+

U Karlovcu je obilježen završetak radova na nasipima protiv poplava uz Koranu i Mrežnicu duljine gotovo šest kilometara. Radovi su realizirani u sklopu EU projekta vrijednog 50 milijuna kuna, a započeli su još 2015. godine.

radovi na izgradnji nasipa u Logorištu

radovi na izgradnji nasipa u Logorištu | foto: Grad Karlovac

U Karlovcu je obilježen završetak radova na nasipima protiv poplava uz Koranu i Mrežnicu. Radi se o lokaciji Logorište-Mala Švarča-Turanjski Poloj, ukupne duljine 5,8 kilometara. Radovi su započeli još 2015. godine u sklopu EU projekta “Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, 1. faza karlovačko područje” vrijednog čak 50 milijuna kuna. Dovršetak radova obilježili su još uvijek aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svima koji su radili na sustavu obrane od poplave.

– Ovaj dio uz Koranu i Mrežnicu je zaštićen, uskoro kreće nastavak mjere četiri, ali ja vjerujem da su isto tako zadovoljni i stanovnici uz lijevu obalu Kupe. Vidi se kraj svega onoga što su proživljavali od 2014. godine, vidi se kraj njihovim mukama. Za ovaj dio ovdje grada Karlovca došao je kraj radova i to je za stanovnike novi početak života u njihovim domovima i mjesnim odborima, izjavio je Mandić za Karlovački.hr.

radovi na izgradnji nasipa

radovi na izgradnji nasipa | foto: Grad Karlovac

Posljednji posjet u službi ministra

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je ovaj nasip izuzetno kvalitetno izgrađen te da su trenutno otvorena gradilišta u vrijednosti 230 milijuna kuna.

-Treba reći da smo se 2018. godine borili s poplavnim vodama i uspjeli obraniti grad. U Logorištu i Maloj Švarči 300 do 500 kuća bilo je ugroženo, a svaki put je šteta bilo od 30 do 50 milijuna kuna. Nasip je vrijedan 50 milijuna kuna i zapravo pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava, jer su štete višestruko veće u odnosu da se sustav drži uredan i da se nadograđuje. U suradnji s gradom Karlovcem od 10 tisuća čestica do sada smo riješili 7.500. Na području Logorišta trebali smo riješiti 500 čestica, kazao je Đuroković za Karlovački.hr.

Posljednji posjet Karlovcu u službi ministra obavio je i još uvijek aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako će svih 11 mjera projekta vezanog uz zaštitu od poplava biti izgrađeno.

Copy link
Powered by Social Snap