Pretraga

Nasip vrijedan skoro pet milijuna kuna: Započela izgradnja kvalitetnog sustava obrane od poplava

A- A+

Ovoga tjedna službeno su započeli radovi izgradnje nasipa u vikend naselju Karašica. Stanovnici naselja uz obalu Drave na dijelu između Osijeka i Petrijevaca ovim će projektom vrijednim skoro pet milijuna kuna dobiti kvalitetan sustav obrane od poplava.

Izgradnja nasipa u naselju Karašica, na fotografiji župan Ivan Anušić, načelnik Ivo Zelić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević i | foto: Osječko-baranjska županija

Otvaranju radova novog nasipa Drave nazočili su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Ovoga ponedjeljka službeno su otvoreni radovi na nasipu uz vikend naselje Karašica. Radove na obali Drave između Osijeka i Petrijevaca izvodit će tvrtka Vuka d.d., a investitor projekta vrijednog 4.757.088,26 kuna su Hrvatske vode.

Izgradnja nasipa na području vikend naselja Karašica potaknuta je vodostajem iz 2014. godine koji je tada dosezao gotovo 450 centimetara što je predstavljalo ozbiljnu prijetnju za naselje koje čini 200-ak obiteljskih kuća koje je tada branio privremeni nasip, ali i djelatnici Hrvatskih voda, vojske i policije.

Na novi nasip čekalo se godinama

Novi nasip u naselju Karašica komentirao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji se prilikom otvaranja radova osvrnuo na plan izgradnje kvalitetnog sustava obrane od poplava.

– S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremno niskih i ekstremno visokih vodostaja bilo je nužno razmišljati kako naselje obraniti od poplava. Iz tog razloga izgradit ćemo nasip dužine 902 metra vrijednog 4,8 milijuna kuna koji bi trebao pružiti veliku sigurnost ljudima. Druga faza će biti zaštićivanje nasipa sa sjeverne, odnosno s dravske strane, postavljanjem trajnih montažnih elemenata, navodi Đuroković.

Karta izgradnje nasipa u naselju Karašica | foto: Osječko-baranjska županija

No, nasip uz vikend naselje Karašica nije jedini projekt Hrvatskih voda na ovom području. Na tešku 2014. godinu koja je potakla razmišljanja o poboljšanju sustava obrana od poplave osvrnuo se i direktor osječke podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević.

– Osim izgradnje ovog nasipa, u izgradnji je i nasip na Sv. Đurađu, a uređuje se i obaloutvrda u Osijeku, dakle sve utvrde na rijeci Dravi su pod kontrolom i ne očekuju se veći problemi kod podizanja vodostaja. Osim ovih projekata, Hrvatske vode pozornost pridaju i izgradnji akumulacija, a s Osječko-baranjskom županijom razvijamo sustave navodnjavanja. Time na najbolji mogući način odgovaramo klimatskim promjenama i stvaramo integralni sustav upravljanja vodama, dodaje Kovačević.

Izdvojeni članak

Županovo staro obećanje: Osječani napokon dočekali obnovu zgrade Željezničkog kolodvora

Nadu da će ulaganje u komunalnu infrastrukturu zadovoljiti stanovnike naselja koji na to čekaju godinama izrazio je načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

– Vjerujem da ćemo izgradnjom ovog nasipa trajno riješiti problem poplave naselja Karašica na radost svih stanovnika naselja, ali i onih koji ondje imaju vikendice. Ovo je velik projekt za Općinu Petrijevci, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatske vode, a našoj općini ovaj je projekt posebno važan zbog konačnog uređenja nerazvrstanih cesta koje su uništene nakon teških poplava. Vjerujem da ćemo ulaganjem u komunalnu infrastrukturu zadovoljiti sve stanovnike koji to čekaju godinama, zaključuje Zelić.

Izgradnja nasipa u naselju Karašica | foto: Osječko-baranjska županija

Copy link
Powered by Social Snap