Pretraga

Uskoro se zatvara odlagalište Kaštijun u Puli: Taj će prostor postati zelena površina

A- A+

Sanira se odlagalište Kaštijun u Puli, a nakon završetka sanacije odlagalište će se zatvoriti i postati zelena površina. Projekt je vrijedan više od 28 milijuna kuna, a planirani završetak radova je u rujnu ove godine.

Sanacija Kaštijuna u Puli | foto: Grad Pula

U sklopu EU projekta ‘Sanacija odlagališta Kaštijun u Puli’ u tijeku su radovi na završnom pokrovnom sloju na tijelu odlagališta. Nakon preslagivanja postojećeg otpada radi dobivanja projektiranih nagiba i kosina, izveden je izravnavajući sloj od zemljanog materijala debljine do 25 cm.

U izradi je plinodrenažni sloj od kamenog materijala debljine 30 cm, koji se prekriva različitim geosintetičkim materijalima koji imaju različite funkcije: zaustavljanje prodora plina iz tijela odlagališta, sprečavanje prodora kišnice u samo tijelo odlagališta (čime se ubrzava razgradnja otpada), te konsolidacija završnog pokrovnog sloja na pokosima.

Izdvojeni članak

Prvi dalmatinski i treći hrvatski centar za gospodarenje otpadom s probnim radom kreće u rujnu

Projekt će doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja otpadom

Iznad geosinteičkih materijala izrađuje se završni prekrivni sloj od zemlje debljine 1 m, na kojemu se kasnije izvodi sadnja stabala i drugih biljaka,  na gotovo 55.000 m2, odnosno 5.5 hektara.

Ukupna vrijednost projekta je 28.745.466 kuna, a radove izvodi društvo G.T. Trade d.o.o. Split. Bespovratnim sredstvima EU se financira 85 posto od ukupnog iznosa 23.838.685 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 2.804.551 kuna.

Radovi su započeli 1. listopada 2021 godine te je njihov dovršetak planiran u rujnu ove godine. Sanacijom će se osim unapređenja okoliša na širem području lokacije zahvata, osigurati i društveno ekonomske koristiti te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

Projekt će izravno doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja otpadom kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova te kroz sprečavanje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš, smanjenju rizika od otpada i poboljšanju učinkovitog upravljanja resursima.

Copy link
Powered by Social Snap