Pretraga

DIY kuhinja: Za 1.500 eura i 40 sati rada, napravio skroz novu kuhinju

A- A+

Kupovina kuhinje je vjerojatno jedna od najvećih investicija koju jednostavno ne možete preskočiti kada je u pitanju uređenje doma. Ipak, moguće je uštedjeti – sve što trebate su spretne ruke i dobra volja. Tako je naš današnji sugovornik dobio novu kuhinju. DIY kuhinja ga je koštala samo 1.500 eura.

Sam svoj majstor kuhinja

DIY majstor napravio kuhinju | foto: čitatelj portala bauštela.hr

Prije nego što se odlučite krenuti u avanturu zvanu DIY kuhinja, razmislite jeste li spremni na to. Naš sugovornik, iako je po struci stolar, nam je priznao da još uvijek radi na usavršavanju svog posla. Voli to što radi, a najviše iskustva je stekao u jednoj Brodskoj firmi gdje je prije radio. Trenutno je u Njemačkoj i razmišlja o povratku kući, a sve kako bi otvorio svoju firmu. Ovo mu nije prva ovakva avantura – kako nam je objasnio, dosta je stvari radio već za rodbinu.

– Nije mi ništa strano, od same izmjere kuhinje do samog finiša. S problemima se nisam trebao nositi – ako sve detaljno isplaniraš i kako spada, nemaš problem. Za ovu kuhinju mi je trebalo otprilike 40-ak radnih sati, a potrošio sam oko 1.500 eura. Smatram da sam puno uštedio jer si nisam mogao sam ruke naplatiti, rekao nam je naš sugovornik.

DIY kuhinja – Kreativnost na djelu

Jedini problem mu je stvarala radna ploča na otoku, zato što u originalu ne postoji jedna širine od 90 centimetara – imali su samo kuhinjsku radnu ploču od 60 cm. Kako su imali istu takvu ploču debljine od 18 mm, zalijepio je dvije i onda dao u Elgrad na prekantiranje kako bi dobio istu nijansu. Rekao nam je kako je cijela kuhinja izmjerena i naručena u Elgradu.

– Materijal je stigao u dijelovima, odnosno daskama. Jedan po jedan element je sastavljan šarafima kako to i ide. Kad su se svi elementi sastavili, slijedilo je klamanje poleđine elemenata i pri tom automatski stavljanje elementa u vinkl. Potom sam montirao fronte na svim elementima, objasnio nam je naš majstor.

Morao je urezati pod gornjeg elementa kako bi ugradio napu i probušio strop tog istog elementa krunom. Nakon toga je uslijedio malo teži dio, a to je montaža. Kako nam je objasnio, iako je sve osmišljeno da savršeno paše, montaža je i dalje jedan od zahtjevnijeg dijela posla. Prvo je postavio gornje elemente, jedan po jedan. Svaki element je zasebno stavljao, nije koristio šinu.

DIY kuhinja – Spajanje nape

– Uslijedilo je spajanje nape odvodnom cijevi, kroz prethodnu rupu koju sam izbušio na stropu elementa od nape. Ljudi se pitaju čemu odvodna cijev, kad ima ona fleksibilna. Ja osobno stavljam ovu zato što je kvalitetnija i ne čuju se nikakvi šumovi pri radu nape tijekom kuhanja, pojasnio je naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Foto: Odlučio se na bojanje kuhinje i transformirao kuhinju staru 30 godina za 120 eura

Nakon nape je montirao donje elemente i ugradio perilicu za suđe, prije nego što je stavio radnu ploču. Kada je došlo vrijeme za radnu ploču, morao je urezati mjesto za sudoper i kuhalište, ali i manje rupe na radnoj ploči za utičnice. Odlučio se postaviti izvlačne utičnice, kako bi kuhinja estetski bolje izgledala. Kako nam je pojasnio, tu je bilo malo problema jer gornja maska od utičnica jako malo pokriva, pa je posao zahtijevao pažljivu i mirnu ruku.

– I na kraju sami finiš, stavljanje cokla na nogice donjih elemenata, stavljanje ručkica, polica i to je više manje to. Mislim da je ovo rad koji ne može baš svatko odraditi. Možda bi i mogao, ali bi razlika u kvaliteti bila velika, zaključio je naš majstor.

Copy link
Powered by Social Snap