Pretraga

Gobleni više nisu rezervirani samo za domove naših baka – pripadaju 21. stoljeću jednako kao bilo koji ukras

A- A+

Teško je opisati oduševljenje koje smo osjetili kada smo saznali za brend Sretne niti. Naime, čak i ako ne gajite pretjeranu ljubav prema ručno vezenim sitnicama, kakve stvaraju ruke osnivačice ovog brenda, Petre, jedno je nepobitno – ovakvi radovi čuvaju našu narodnu baštinu i kao takvi zaslužuju bar dozu poštovanja. Što to točno Petra radi i kako to da se uopće jedna mlada djevojka bavi vezenjem, saznajte u priči koja slijedi.

Petra Sretne niti / foto: Instagram

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli sretne niti (@sretne.niti)

– Bok, ja sam Petra i po struci sam magistra edukacije talijanskog jezika i književnosti. S ručnim radom sam okružena cijeli život zahvaljujući mojoj noni Veljki koja je stalno nešto šivala, heklala, plela ili vezla. Ručni rad je dio moje svakodnevice od kad znam za sebe i mogu reći da sam imala tu sreću da mi netko prenese ta znanja. Modernim vezom se bavim nešto više od godinu dana i taj spoj tradicionalnih tehnika i modernog izričaja pruža dosta slobode i kreativnosti, a to je najvažnije u cijelom procesu stvaranja. Vezenje je proces, jedno učenje koje nikad ne staje jer postoji toliko bodova i tehnika, načina rada i inspiracije da jednostavno ne možeš jedan dan zaključiti kako znaš sve. Osim toga, vrlo je spor proces koji je baš radi toga toliko meditativan i umirujuć, otkriva nam na samom početku naša sugovornica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli sretne niti (@sretne.niti)

Spektar proizvoda koje Petra nudi nije širok. Ono što nudi su najviše uspomene za krštenja, rođenja, vjenčanja i rođendane, ali izrađuje i vezove prema fotografijama.

– U ponudi sam imala i blagdanski set za vezenje, radionice vezenja i jednu divnu suradnju s Jasminkom iz brenda @bluesheep.handmade, naime skupa smo napravile kolajnice od vune i veza, dodaje ova rukotvorka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli sretne niti (@sretne.niti)


Odakle ljubav prema ručno vezanim sitnicama, ali i prema radu s rukama općenito, pitali smo Petru.

– Kako sam ranije rekla, ljubav prema ručnom radu mi je još kao djevojčici usadila nona, ali obaveze su na neko vrijeme maknule ručni rad iz moje svakodnevice. Mogu reći da je vezenje na neki način dio moje self- care rutine i nešto što mi ispunjava vrijeme na način koji mi najbolje odgovara. Ručno izrađene sitnice su posebne i u svaku je uneseno vrijeme i velika ljubav, a niti jedan rad ne može biti ponovljen na jednak način i baš u tome jest sva ljepota, objašnjava naša sugovornica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli sretne niti (@sretne.niti)

Čovjek bi pomislio da se ovakvim poslom bave još samo starije žene, a Petra pripada u dosta mlađu populaciju i svejedno ju oduševljava vezenje. Stoga smo ju pitali kako to komentira.

– Zapravo, nemam nekog posebnog objašnjenja zašto me toliko oduševljava vezenje, možda je odgovor u mojoj osobnosti ili pak u tome što sam radom rukama okružena čitavog života. Netko uživa u sportu, neko u kafićima, a ja eto uživam u vezenju. Vesti se može u parku, na plaži, kući uz dekicu i TV. Odlična je to aktivnost za opuštanje i vrijeme za sebe, objašnjava Petra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli sretne niti (@sretne.niti)

Izdvojeni članak

Rad rukama liječi, a Ivančica iz Makeover addicta savjetuje kako preurediti stari namještaj i jeftino urediti dom

Kako izgleda proces izrade jednog tvog proizvoda, pitali smo Petru.

– Svaki vez započinje idejom i stavljanjem na papir početne skice koju dorađujem sve dok ne budem zadovoljna. Nakon toga slijedi prenošenje skice na platno, izbor boja i bodova te na kraju vezenje, zatvaranje koluta te pakiranje i slanje. To je u najkraćim crtama kako otprilike izgleda nastanak jednog veza, kaže naša sugovornica.

Za kraj smo ju upitali kakav tip kupaca obično kupuje njezine  proizvode i u kakvim ih domovima možemo naći.

– Do sada sam se susrela s dosta različitih kupaca, ali uvijek im je zajedničko bilo da žele pokloniti unikatan, ručno izrađen i nesvakidašnji poklon, kratka i jasna je bila Petra.

Copy link
Powered by Social Snap