Pretraga

Iva Drk, vlasnica studija ID design ima jedan savjet zlata vrijedan za sve one koji razmišljaju o uređenju nekretnine

A- A+

“Dizajn interijera, eksterijera i poslovnih prostora. Dopustite da Vam pomognemo da se zaljubite u Vaš dom!”, piše u opisu Instagram profila studija ID design iza kojeg stoji Iva Drk. I zaista, samo jedan pogled na ovaj profil potaknut će vas da se zaljubite u viziju svog budućeg interijera ili možda eksterijera,  a iako vam je iz ovog opisa jasno čime se Iva bavi, ipak smo poželjeli dublje ući u razgovor o njezinom poslu, ali i interijerima općenito.

Iva Drk / foto: Privatna arhiva

Za početak smo Ivu zamolili da nam se predstavi.

–  Zovem se Iva Drk, iz Čakovca sam, imam 32 godine i dijete od godinu i pol. Najveća ljubav u životu mi je dijete, a odmah nakon njega interijeri. Odmalena sam bila kreativna, puno sam crtala te sam iz tog razloga upisala srednju školu za dizajn unutrašnje arhitekture gdje sam se mogla likovno izražavati i napredovati u tom smjeru. Po završetku srednje škole sam studirala arhitekturu u Mariboru, a nakon toga sam se zaposlila u jednoj hrvatskoj dizajnerskoj tvrtki, koja je u ovih nekoliko godina rasla zajedno sa mnom te je postala jedna od vodećih dizajnerskih tvrtki. Tamo sam bila voditelj, no nakon završetka porodiljnog dopusta sam se htjela osamostaliti i krenuti u ”privatne” vode, što mi je bila najbolja odluka u životu, priča naša sugovornica.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

ID design je dakle ”mladi” studio, ali pun iskustva iz tog područja. Iako, kako neki kažu, imaju prepoznatljiv stil , specijalnost im je ta da se zaista mogu naći u svakom stilu što se i vidi iz njihovih projekata koji se dosta razlikuju, no opet se u njima vidi neka poveznica.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

“Za dobar projekt je potrebno javiti se nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana unaprijed”

Na pitanje koje bi projekte svog studija izdvojila Iva odgovara kako joj je jako teško posebno izdvojiti neki jer u svakom zaista uživa.

– No kad već moram istaknula bih jedan privatni i jedan poslovni interijer. Privatni interijer je penthouse za čije uređenje nas je investitor angažirao kad je zgrada bila tek u fazi projektiranja, što je najbolja opcija. Ovo je i jedan savjet za sve buduće vlasnike nekretnina i one koje razmišljaju o uređenju nekretnine, za dobar projekt je potrebno javiti se nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana unaprijed. Tako smo prema investitorovim željama i potrebama izmijenili tlocrt te smo umjesto tri male sobe dobili jednu veliku spavaću s walk in ormarom, veću dječju te manju radnu koja se prema potrebi može urediti i kao soba za goste ili dječja soba. U hodniku nije bilo predviđeno dovoljno skladišnog prostora pa smo povećali ormar i dodali nišu s klupicom. Kako se investitor javio na vrijeme, podove, sobna vrata i keramiku smo mogli birati po želji pa smo odlučili da umjesto klasičnih podova u drvenom dekoru (bili oni parket, lvt, laminat…) idemo s imitacijom betona koja nam je dozvolila da drvene dekore stavimo po zidovima i na stropu, što je bilo potrebno kako bi vizualno utoplili prostor. U interijer smo stavili namještaj u crnoj boji koji djeluje jako moćno, dok smo sve upotpunili bojom konjaka i bakrenim detaljima, priča naša sugovornica.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

Poslovni interijer koji bi izdvojila je trenutno u nastajanju.  Za sada su radili uredske prostore i čajnu kuhinju, dok ih čeka još projektiranje showrooma, trgovine i preostalih uredskih prostora.

– Ovaj interijer je primjer kako sve više tvrtki bira lijepo uređenje svojih poslovnih prostora kako bi se zaposlenici, ali i posjetitelji osjećali ugodno i posebno, jer ipak u tim prostorima borave mnogo vremena. Za kvalitetan rad potrebna je fokusiranost, a fokusirani smo kad se osjećamo ugodno, kad imamo dovoljno svjetla, što svakako mnogo ovisi o projektu interijera, poručuje Iva.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

Iz ograničenog budžeta Iva može napraviti čudo

Dalje nas je zanimalo što Ivi predstavlja najveći izazov u radu.

– Najveći izazov u radu stvara ograničeni budžet klijenta, a velike želje i potrebe, no s obzirom na to da se time dugo bavim, znam gdje se može uštedjeti, a za koje komade namještaja i opreme vrijedi dati veće novce. Rekla bih da imam i veliku sposobnost iz ne prevelikog budžeta napraviti čudo. Nisam jedan od onih dizajnera koji u projekte stavlja samo dizajnerske stvari, iako bi mi često to bilo najjednostavnije, nego tražim namještaj za klijente koji im je prikladan izgledom, dimenzijama i cijenom. Iz tog razloga angažiranje nas je svakako isplativa investicija, a prednost je i ta što svoj prostor možete vidjeti unaprijed pa i prema potrebi nešto korigirati kad se još stigne. Nekad se kupovalo ono što nam se svidjelo po trgovinama, a kad se to sve unijelo u prostor, vidjelo se da sve zajedno baš ne funkcionira kao cjelina. Zato nam danas nove tehnologije pomažu da sve napravimo kako treba i bez nepotrebnih troškova, objašnjava naša sugovornica.

Najveće oduševljenje u radu Ivi pak donosi završetak projekta, ali i izvedba istog.

–  Neopisiv je osjećaj kročiti u prostor koji je nekoliko mjeseci prije bio samo u ”mojoj glavi”. U tom trenutku, srce je puno kao kuća, iskrena je Iva.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

“Inspiracije mi nikad ne nedostaje”

Koji materijali, tehnike, boje i trendovi ju trenutačno posebno inspiriraju u radu, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Inspiracije mi nikad ne nedostaje i zaista ju crpim iz svih područja. Trendove i nove materijale svakodnevno pratim, jer noviteti brzo dolaze, a i po pitanju izvedbe i funkcionalnosti se stalno treba educirati, jer kako općenito, tako i u interijerima, tehnologija brzo napreduje. Ne mogu reći da me nešto posebno inspirira, da pratim baš nešto posebno, svaki projekt mi je drugačiji pa mu i drugačije pristupam. Najvažniji mi je prvi korak u projektiranju, a to je kvalitetna komunikacija s klijentima, definiranje njihovih želja i potreba, shvaćanja kako oni žive, što vole, kako razmišljaju… Sljedeće što radim je da u glavi vizualiziram prostor kakav će biti u 3D i sve tzv. nedostatke želim pretvoriti u zanimljivosti u prostoru. Recimo, jedan primjer je greda koja prolazi sredinom prostora i tako ”bode u oko”. Neki bi je pokušali sakriti, što znači spuštanje stropa (što je zaista žalosno izgubiti prostornost i visinu prostora zbog jedne grede), neki bi ju samo djelomično sakrili što vizualno ispadne katastrofa, a ja recimo takve dijelove naglasim bojom/oblogama/štukaturama/rasvjetom, može se tu dodati i neko likovno djelo, mogućnosti je bezbroj. Uglavnom, svaki prostor je inspiracija za sebe, objašnjava Iva.

Projekt ID Designa / foto: Privatni album

Sve više upita za uređenje balkona i lođa

Kako se Ivin studio bavi dizajnom interijera, ali i eksterijera, zanimalo nas je razlikuje li se rad na ovim područjima, odnosno postoje li neka pravila koja su radikalno drugačija kada se pristupa interijeru i eksterijeru.

– Razlika u projektiranju interijera i eksterijera je jedino u tome što se koriste djelomično drugačiji materijali.  Djelomično drugačiji kažem zato što se sve što je od materijala zamišljeno za eksterijer može koristiti u interijerima, ali ne i obratno. To znači da za eksterijere moramo paziti da je nešto vodootporno, ako se koristi metalna oprema da ona bude plastificirana, jer je onda adekvatno zaštićena, da je korištena rasvjeta s odgovarajućom IP zaštitom itd., objašnjava Iva.

Izdvojeni članak

Decollective – studio za uređenje interijera koji utire put novim trendovima na ovom području!

Kako u interijerima, tako se i u eksterijerima pridaje sve veći značaj uređenju prostora. Zadnjih nekoliko godina sve više je zahtjev klijenata da se vanjski prostor uredi tako da im bude ugodno. Što znači da uz funkcionalna rješenja za odlaganje stvari treba osmisliti i prostor koji je pogodan za boravak vani. Idealne su kuće koje imaju dovoljno mjesta da se osmisle različite zone kao što su zona za blagovanje, lounge zona, zona za igru i slično.

– S druge strane sve više upita dobivamo za uređenje balkona i lođa koje pretvaramo u prave male oaze pune zelenila, fotelja, jastuka i svega što boravak vani čini ugodnim, završava naša sugovornica.

 

Copy link
Powered by Social Snap