Pretraga

[Izgradnja bazena] Bitno je napraviti dobru pripremu podloge kako ne bi došlo do propadanja

A- A+

Tvrtka Maldea, bračnog para Jakšetić, nudi rješenje za sve probleme oko izgradnje i održavanja bazena – oni su stručnjaci za kamenac, omekšavanje i pročišćavanja vode, borbu protiv algi, ali i za sva ostala pitanja koja zadaju probleme vlasnicima ili iznajmljivačima u turizmu koji čine dio njihovih klijenata. Kao jednu od važnijih stavki ističu dobru pripremu podloge, neovisno od kojeg materijala je bazen izgrađen.

Bračni par Jakšetić / foto: Privatna arhiva

Bračni par Jakšetić se već prije bavio omekšavanjem i pročišćavanjem vode, s jedne je strane logično da ih je posao odveo u smjeru bazena. Ipak, zanimao nas je konkretan poticaj koji ih je motivirao na to da prošire ponudu u ovom smjeru.

– Na nagovor prijatelja koji se našao u izazovima oko završetka bazena, jer majstora za bazene nema dovoljno s obzirom na potražnju, odlučili smo se upustiti u ovu pustolovinu. S obzirom na to da iza sebe imamo dugogodišnje iskustvo u pročišćavanju vode, to nam se pokazalo od izuzetne važnosti kod montaže postrojenja za pripremu bazenske vode, priča nam Jakšetić.

Izdvojeni članak

Za čišću i mekšu vodu tu je Maldea – evo zašto već danas morate stati na kraj kamencu

Manjak radnika njima samo ide u prilog

U proteklih desetak godina u Hrvatskoj je došlo do velikog povećanja broja malih bazena koji su građeni u sklopu privatnih kuća i apartmana za iznajmljivanje. Posljedica je to i plana kojim je država (prije svega Ministarstvo turizma, ali i pojedine županije) dodjeljivala bespovratan sredstva za unaprjeđenje kvalitete turizma. Zakonodavstvo je prilagođeno, pa za bazene do površine 100 četvornh metara nije potrebna građevinska dozvola već se grade prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima. Bazen se mogao sagraditi uz potporu države, samo s glavnim projektom, pa su duž obale i u blizini vikendica počeli radovi koji su rezultirali stotinama novih malih bazena.

Kada su počeli istraživati tržište, došli su do saznanja, ne samo da nema dovoljno majstora na tržištu, nego da rijetki imaju robu na skladištu, što je također bitna stavka. Uspjeli su sklopiti suradnju s odličnim dobavljačima, te je isporuka robe klijentima moguća u roku tjedan dana. Dogovorili su suradnju s ekipom koja kopa i gradi, stoga osim prodaje komponenti za bazene, nude i izgradnju bazena te uređenje okoliša po principu ‘ključ u ruke’.

Bazen / foto: Unsplash

I sad je pravo vrijeme za bazen

Iako je ljeto završilo, bazeni se grade i tijekom jeseni, jer upravo zbog postojanja bazena unutar ili izvan svog objekta, možete produljiti sezonu iznajmljivanja nekretnine. U svakom slučaju, nema prostora za nedoumice jer nam je Jakšetić objasnila kada počinje sezona građenja bazena i koliko traje, a dala nam je i neke korisne informacije koje bi ljudi trebali znati prije nego što se uopće upuste u izgradnju bazena. Na ovaj način ćete, čak i ako se odlučite na gradnju bazena u proljeće, imati sve potrebne informacije unaprijed, umjesto da se u procesu izgradnje suočite s problemima koje ste mogli izbjeći.

– Po nama je najbitnije da pronađete zajednički jezik s izvođačem, dobro se raspitajte i promislite, te obavezno sklopite Ugovor o izvođenju radova. Čuli smo toliko različitih priča dok smo bili u fazi istraživanja, da sve suprotno od toga vodi ka velikom stresu i nepotrebnim troškovima, ističe Jakšetić.

Bazeni nisu samo za vile na moru

Što se tiče sezone gradnje bazena, ona traje puno duže nego što mislite. Preporuka je da se bazen gradi kada su temperature u plusu, odnosno kada vremenske prilike dopuštaju gradnju, dakle, može se graditi cijele godine osim nekoliko zimskih mjeseci. Što se tiče ostalih korisnih informacija, najbitnije je napraviti dobru pripremu podloge za bazen, kako ne bi došlo do njegovog propadanja i pucanja, neovisno od kojeg materijala je bazen sagrađen.

Također treba istaknuti da se najviše bazena gradi na moru, no i kontinent polako shvaća da se izgradnjom bazena, jacuzzija i sauna, podiže turistička ponuda, produljuje sezona i omogućuje veća zarada. Stoga slobodno možemo reći da posjedovati bazen više nije pitanje luksuza, već je nužno ako želite dodatnu zaradu.

Bazen / foto: Pexels

Kvalitetnom gradnjom produžite sezonu kupanja

Zanimalo nas je s kakvim pitanjima im se klijenti najviše javljaju kada se nađu pred izazovom gradnje, bazenskih tehnologiji, filtriranja vode i svim onim što ovakav poduhvat nosi sa sobom.

– Prva dilema koja se javlja kod gradnje bazena je materijal gradnje, a druga je tehnologija pročišćavanja vode. Elektroliza s automatskom kontrolom pH bi bio naš prvi izbor ukoliko bismo sebi radili bazen. Kod sustava pročišćavanja elektrolizom nema doziranja klora, stoga je voda sigurnija za korištenje i ne isušuje se koža i kosa u odnosu na kloriranu vodu, otkriva Jakšetić. Nadalje, gradnja bazena uz pomoć stiropornih blokova je također nešto što bi preporučili. Na stiroporne blokove se navlači folija koja može biti raznih boja i dezena te je ugodna i na dodir, ali i jednostavna za održavanje.

Takav bazen zbog izolacijskog svojstva stiropora produžuje sezonu kupanja i duže zadržava toplinu vode, ukoliko u bazen nije ugrađeno grijanje vode. Gradnja bazena stiropornim blokovima uvelike skraćuje vrijeme izgradnje bazena, a i praktična je za područja gdje nije moguć pristup velikim kamionima miješalicama.

Neka robot radi umjesto vas

Kao što smo naveli na početku, u Maldei su pravi stručnjaci za čistu vodu i prostor u kojem se ona nalazi. Stoga smo Jakšetić pitali može li istaknuti neke Maldea proizvode koji su odličan izbor za čišćenje bazena.

– Naša preporuka za čišćenje bazena je ulaganje u robota koji sam čisti prljavštinu, jer je manualno čišćenje izuzetno fizički zahtjevno i oduzima puno vremena. Neovisno o tome radi li se o izgradnji bazena za osobne potrebe ili za potrebe turizma, ulaganje u robota je isplativo u kratkom roku, savjetuje Jakšetić.

Copy link
Powered by Social Snap