Pretraga

Još niste spoznali važnost biljaka u interijeru? Nakon razgovora sa stručnjakinjom za bilje Majom Gostrec hoćete

A- A+

Krajobrazna arhitektica Maja Gostrec krije se iza branda Maja’s plants and stuff, a kako je svijet interijera zahvatila prava zelena groznica, nismo mogli odoljeti tome da popričamo s Majom. Naime, gotovo da nema stručnjaka za interijere koji ne tvrdi kako su biljke u istom apsolutni ‘must’, a i laicima je jasno da ništa ne podiže atmosferu u domu i poslovnom prostoru kao kakav komada zelenila. Zašto ćete poželjeti angažirati baš Maju kada se odlučite na uređenje interijera biljkama, saznat ćete u ovoj simpatičnoj zelenoj priči.

Maja Gostrec / foto: Privatna arhiva

– Instagram i Facebook profil @majas.plants.and.stuff nastao je 2018. godine. Iako sam cijeli život bila okružena prirodom i biljkama, nakon selidbe u grad moja potreba za zelenilom u životnom prostoru je eksponencijalno rasla. Kako su mi privatni i poslovni život isprepleteni i usko vezani s prirodom i biljkama, profil je od hobi platforme i privatnog bloga danas skromna mala oaza ljubavi, informacija i podjele znanja, objašnjava nam Maja.

Udobnost doma uz biljke / foto: Privatna arhiva

Biljke su njezin život – i na radnom mjestu i privatno!

Kako Maja radi u privatnoj tvrtki koja se bavi projektiranjem i uređenjem krajobraza može se reći da je uspješno spojila profesiju i hobi. Osim projekata poput uređenja interijera biljkama i projektiranja vrtova i parkova kojima se bavi na radnom mjestu, van posla također ima par srcu joj dragih projekata koje je realizirala u okviru Maja’s plants and stuff.

– Jedan od dražih događaja bila je Razmjena biljaka u Kinu Europa 2019. godine. Bila je to prva takva organizirana razmjena biljaka u Zagrebu koja je imala 15 – ak sudionika koji su donijeli svoje biljke na razmjenu i više desetaka posjetitelja koji su došli razgledati pa čak i kupiti koju biljku. Prošle godine radila sam manju ‘kolekciju’ živih skulptura, takozvanih kokedama. Također, sezonski organiziram manje rasprodaje biljaka na Instagram profilu, a odnose se na biljke koje sama uzgojim, kao i rehabilitirane biljke koje spašavam iz ureda i prostora u kojima im ne odgovaraju uvjeti ili ljudski faktor, priča nam Maja.

Razmjena biljaka 2019. / foto: Privatna arhiva

Razmjena biljaka 2019. / foto: Privatna arhiva

Kokedama Asparagus / foto: Privatna arhiva

No, svakako treba napomenuti i to da je ove godine, nakon odlične radionice i u suradnji s @planina.studio, također izbacila kolekciju glinenih tanjurića za uzgoj, razmnožavanje i aranžiranje biljaka napravljenih od stoneware gline s manganom zbog čega je svaki komad imao simpatične točkice.

Na pitanje odakle ljubav prema biljkama, ali i krajobraznoj arhitekturi, Maja odgovara kako je oduvijek bila okružena prirodom te je voljela biljke i prostor.

– Djetinjstvo sam provela na selu, u kući s velikim zelenim dvorištem, uz bakin povrtnjak i livadu iza kuće, koja je uz potok vodila u šumu. Već u srednjoj školi počela je moja ljubav prema sobnim biljkama, ali i prema arhitekturi. Uz dozu talenta za crtanje upisala sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna nakon koje sam dobila zvanje Dizajnera unutrašnje arhitekture. Afinitete prema tehničkoj struci i oblikovanju naslijedila sam od dede koji je bio zidar, a ljubav prema prirodi i uzgoju mi je usađena uz baku i njen povrtnjak. Nakon toga sam upisala studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu, otkrila nam je naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Vizija svijeta kakvu ima krajobrazna arhitektica Petra Pavleka nagovještaj je budućnosti o kakvoj svi sanjamo

Zadnjih godina prepoznata je važnost krajobrazne struke u oblikovanju vanjskih prostora, iako ljudima još nije potpuno jasno čime se krajobrazni arhitekti zapravo bave i što sve ulazi u opus njihove profesije.

– Najčešća zabluda je da se bavimo samo uređenjem okućnica i biranjem biljnih vrsta, ali opseg rada je puno širi, kao i spektar materijala koje unosimo u prostor. Ono što nas razlikuje od arhitekture je korištenje biljaka, živih organizama koji se konstantno mijenjaju, rastu i čine naše prostore ugodnijima za život. Dobar odabir biljnog materijala, i vrste i sadnice, ključan je za dugoročno kvalitetan projekt. U svojim projektima pokušavam osmisliti funkcionalne prostore koji će omogućiti ugodan i opušten boravak krajnjem korisniku, a pritom odabrati biljne vrste koje najbolje odgovaraju određenom podneblju i uvjetima koje ti prostori omogućuju, objašnjava Maja.

Ova zaljubljenica u prirodu također dodaje kako smatra da njezinu struku čeka uzbudljiva budućnost i povećana vidljivost s obzirom na klimatske promjene, trendove u proizvodnji energije i ekološki pristup prostornom planiranju u sklopu kojeg njezina struka može puno pridonijeti.

Maja savjetuje koje biljke staviti u koji dio stana

Za kraj smo Maju upitali koji su njezini savjeti za sve one koji žele zazeleniti svoj dom.

– Sobne biljke, osim što estetski obogaćuju i oživljavaju prostor, imaju veliki utjecaj za naše raspoloženje i zdravlje, fizičko i mentalno. Svaka interakcija s biljkama poput sadnje, orezivanja ili zalijevanja djeluje umirujuće i pozitivno na ljudsko zdravlje. Uz biljke prostor postaje prirodniji i topliji pa se u njemu osjećamo bolje i ugodnije. Biljke umanjuju razinu stresa, otkucaje srca i krvni tlak, a uz to čiste naš zrak tako što apsorbiraju toksine i štetna zračenja elektroničkih uređaja. Biljke također osvježavaju prostor povećavajući stupanj vlažnosti zraka i pretvaraju ugljikov dioksid u kisik. A veći broj biljaka u prostoru može smanjiti jeku i upiti buku, objašnjava Maja.

Svakako treba napomenuti i to da svaka biljka zahtjeva određenu količinu svjetla, vode i vlage zraka, kao i odgovarajući supstrat. Najveći i najgori problem je pretjerano zalijevanje.

– Najčešće mi se ljudi javljaju s problemima vezanim za zalijevanje; biljkama žute listovi, stvaraju se smeđe mrlje mekane na dodir i biljke vidno propadaju. Promatrajte svoje biljke, kada listovi postanu mekani ili obješeni, tek tada je vrijeme za zalijevanje. Ako nemate dovoljno svjetlosti u svojim prostorijama, rod Sanseveria (poznatije kao svekrvin jezik) su definitivno dobar izbor, osim što pročišćavaju zrak, idealne su za spavaće sobe jer noću proizvode kisik i treba ih minimalno zalijevati. Jedini minus je to što je otrovna za kućne ljubimce pa je treba držati podalje od znatiželjnih njuškica, ističe ova krajobrazna arhitektica i vlasnica branda Maja’s plants and stuff.

Zamija (lat. Zamioculcas zamiifolia) također traži minimalno zalijevanje i polusjenovit položaj, a i dracene (lat. Dracaena) su također jako zahvalne. Za sjeverno orijentirane prostore s manje svjetlosti, poput kuhinja idealne su paprati, a za kupaonice savršene su zračne biljke i kokedame (viseće japanske kugle od mahovine) jer vlaga koja ostaje u zraku nakon svakodnevnog tuširanja pomaže tim biljkama u rastu i razvoju.

 

Copy link
Powered by Social Snap