Pretraga

Tepih od cvijeća ili kako hortikultura ima moć transformirati doživljaj arhitekture

A- A+

Svaku drugu godinu u kolovozu, glavni trg u Bruxellesu u potpunosti se transformira iz strogog kamenog spomenika prošlih vremena u šarenu atrakciju koja pršti od života. Za ovu je transformaciju zaslužen projekt ‘Cvjetni tepih’ koji je 1971. godine pokrenuo krajobrazni arhitekt Etienne Stautemans.

cvjetni tepih | foto: Shutterstock

cvjetni tepih | foto: Shutterstock

Cvjetni tepih‘ dvogodišnja je manifestacija u Bruxellesu u kojoj se volonteri iz cijele Belgije okupljaju na Grand-Place/Grote Markt trgu, povijesnom središtu grada, kako bi tkali tapiseriju nalik tepihu od šarenih begonija. Događaj se održava svakog drugog kolovoza, kada gotovo milijun cvjetova prekrije trg površine 1.800 četvornih metara.

Izdvojeni članak

Labirinti u kukuruzištu: Hortikulturno uređenje u službi kreiranja turističke destinacije

Prvi ‘Cvjetni tepih’ kreirao je 1971. gentski krajobrazni arhitekt Etienne Stautemans u nastojanju da reklamira svoj rad, a zbog svoje popularnosti tradicija se nastavila. Kasnije je organizaciju događanja preuzela udruga ‘Tapis de Fleurs de Bruxelles’, pokrenuta na inicijativu grada Bruxellesa u suradnji s pokrajinom Brabant i Les Franc-Bourgeois. Pogledajte ovdje najatraktivnija izdanja ‘Cvjetnog tepiha’.

cvjetni tepih

cvjetni tepih | foto: pixabay

cvjetni tepih

cvjetni tepih | foto: pixabay

Udruga je donijela je pravila da se manifestacija treba održavati svake dvije godine, tri do četiri dana, vikendom vezanim uz 15. kolovoz. Tako se, počevši od 1986., manifestacija redovito održava svaki put pod drugom temom, a Cvjetni tepih privlači veliki broj domaćih i stranih posjetitelja.

Tapiserija uvijek izlaže gomoljaste begonije, jedan od glavnih belgijskih izvoznih proizvoda od 1860. godine, ali povremeno i dalije. Potrebno je više od stotinu volontera kako bi se na crtežu u prirodnoj veličini prozirne i mikroperforirane plastične prostirke postavili ukrasi od trava i kore. Na njih se postavlja cvijeće koje po posebnoj narudžbi izrađuju hortikulturisti u regiji Ghent, u istočnoj Flandriji.

Pogledajte ovdje kako je 2023. godine izgledao ‘Burning man’ hram, 24 metara visok pustinjski cvijet prekriven sa 640 drvenih ploča.

Copy link
Powered by Social Snap