Pretraga

Labirinti u kukuruzištu: Hortikulturno uređenje u službi kreiranja turističke destinacije

A- A+

Na površini od 18.000 kvadrata u blizini Ivanić-Grada krajobrazna arhitektica Kristina Komšo kreirala je funkcionalni labirint sa stazom dugom jedan kilometar. U njemu je pravi užitak izgubiti se, a poseban je doživljavaj i promatrati ga iz visine.

Kukuruzni labirint

Kukuruzni labirint | foto: PROMO

Posve neobičan, ali zato originalan projekt realiziran je u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada gdje je hortikulturno rješenje poljoprivredne površine stavljeno u turističku funkciju. Riječ je o polju kukuruza koje je transformirano u labirint, uzbudljiv za istraživanje s tla, fascinantan za pogled i fotografiranje iz visine.

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, ‘Prijateljima baštine’ i lokalnim udrugama. Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent. Dobitnik je i nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji ‘Održivi turizam’.

Puno više od pukog traženja izlaza

Labirint je, drugu godinu po redu, projektirala krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge ‘Prijatelji baštine’, Kristina Komšo. Labirint nije tipičan u smislu da ima jedan ulaz i izlaz s puno slijepih ulica, već prilikom istraživanja nudi puno više od pukog traženja izlaza.

Površina labirinta iznosi 18.000 kvadrata unutar kojih se nalazi jedan kilometar staza za istraživanje. Staze prate interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom igre ‘Pljačka u labirintu’ koja pak posjetitelje usmjerava pri kretanju. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade, te za odrasle.

Izdvojeni članak

Revitalizacija Parka šuma Drava: Projekt vrijedan preko 5 milijuna eura sufinancira EU

Vanjska forma u uzorcima narodne nošnje

Iako je labirint konstruiran tako da pruži posjetiteljima zanimljivo iskustvo za kretanja u prirodi, ima i posebnu estetsku vrijednost koja dolazi do izražaju pri pogledu s visine. Naime, labirint je konstruiran tako da vizualno iz ptičje perspektive ima formu lokalne narodne nošnje.

– Htjeli smo preuzeti i naglasiti lokalni entitet i našu baštinu. Vezovi s narodnih nošnji imaju zanimljive elemente, a sama Hrvatica ima geometrijske oblike koji su odlična podloga za uzorak labirinta, kaže autorica.

Labirint je sezonskog karaktera, te je za posjetitelje otvoren svaki dan, skroz dok to vremenske prilike budu dopuštale. Svakako se očekuje da će biti dostupan za vrijeme najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade  koja se ove godine održava od 6.  do 8. listopada.

Copy link
Powered by Social Snap