Pretraga

‘Burning man’ hram ove je godine 24 metara visok pustinjski cvijet prekriven sa 640 drvenih ploča

A- A+

Projektantski tim za hram na ovogodišnjem godišnjem festivalu ‘Burning Man’ u Nevadi otkrio je prikaze projekta dok je izgradnja u pustinji u tijeku. Nazvan ‘Temple of Heart’, ovogodišnji službeni hram bit će potpuno drveni dizajn koji su osmislili dizajneri Ela Madej i Reed Finlay.

Burning man 2023.

Burning man 2023. | foto: Kimu studio

Svake godine organizatori festivala ‘Burning Man‘ odabiru novi dizajn strukture. Za ‘Burning Man 2023’, Madej i Finlay osmislili su hram s dvanaesto krakom bazom koja se sužava kako dosegne zenit strukture, te koja je visoka nešto više od 12 metara. Na vrhu strukture nalazi se toranj koji strši iz poluzatvorenog strukturiranog dosega visokog 24,38 metara.

Zahtjevna konstrukcija i visoka estetika

Struktura bi, kako ističu autori, trebala nalikovati ‘naopako okrenutom pustinjskom cvijetu sa stabljikom okrenutom prema nebu’. Bit će presvučena u 640 poroznih drvenih ploča izrezbarenih u čipkasti uzorak pomoću CNC strojeva. Na pločama će biti urezano 10 različitih cvjetnih uzoraka.

U središtu hrama nalazit će se tzv. ‘srčana komora’ koja će držati središnji stup. Oko samog hrama bit će vanjski prsten također raspoređen kao zvijezda s 12 krakova i četiriju vrata koja uvode posjetitelje u dvorište. Stup je dizajniran tako da bude ukrašen i pravim cvijećem, a Madej i Finlay potaknuli su posjetitelje, koji će doći iz cijelog svijeta, da donesu biljke iz svojih zemalja koje će biti dodane na strukturu.

Izdvojeni članak

Montažna kupola Zome iz beogradskog studija osvaja Ameriku

Izrada u Oaklandu, montaža u pustinji

Veliki dijelovi projekta grade se u pogonima tima u Oaklandu, u Kaliforniji, i transportiraju se na lokaciju Burning Man u Nevadi, poznatu kao Black Rock City. Ondje će timu volontera na licu mjesta trebati više od dva tjedna da sagrade hram koji će na kraju biti spaljen na kraju festivala.

Festival ‘Burning man’ od 1991. godine održava u dubokoj pustinji Nevade i postao je poznat po svom antikomercijalnom pristupu. Lani je okupio čak 80 tisuća posjetitelja. Iako festival ima vladu i organizacijsko tijelo, velik dio umjetnosti i dizajna financira se i prenosi na mjesto kroz volontiranje i prikupljanje sredstava.

Burning man 2023.

Burning man 2023. | foto: Kimu studio

Pogledajte video kako izgleda skulptura koja se gradila pola stoljeća.

Copy link
Powered by Social Snap