Pretraga

Kako odabrati pravi sudoper? Nakon Daliborovih savjeta – lako!

A- A+

Odabir bilo kojeg detalja u novom domu ili zamjena starog u interijeru u kojem već dugo živimo, može biti prava avantura, da ne kažemo muka. Ovo naravno vrijedi i za sudopere. No, nakon razgovora s gospodinom Daliborom Vukašinovićem, osnivačem Sudoper.hr – a, s oduševljenjem ćete se upustiti u kupovinu novog sudopera jer je gospodin Dalibor detaljno komentirao nove trendove u ovom području, a k tome je i prepun korisnih savjeta.

Dalibor Vukašinović / foto: Privatna arhiva

Za početak smo našeg sugovornika zamolili da nam se predstavi.

– Moje ime je Dalibor Vukašinović, a osnivač sam i direktor društva Lacerus Verbum d.o.o. koje posluje pod brend imenom SUDOPER.HR. Specijalizirana smo trgovina sudoperima i slavinama za kućanstvo, a kanali prodaje su nam internet trgovina, maloprodaja i veleprodaja, rekao nam je.

Nadalje smo gospodina Dalibora upitali koje bi proizvode svoje tvrtke posebno izdvojio i zašto.

– U našoj ponudi nalaze se sve najvažnije robne marke sudopera na hrvatskom tržištu, ali posebno možemo izdvojiti vrhunske brendove iz našeg uvoza. Ponosni smo što na hrvatsko tržište uvozimo sudopere i slavine etabliranih robnih marki kao što su Foster, Elleci i Aquasanita. To su ujedno i brendovi kojima posvećujemo najviše pažnje kada odabiremo modele za našu ponudu. Modeli koje na kraju odaberemo uvijek su najbolji omjer cijene i kvalitete, a ne zaostaju u trendovima koji trenutno vladaju u svijetu kuhinjskog namještaja, objasnio nam je.

Modeli sudopera u ponudi Sudoper.hr – a / foto: Privatna arhiva

Koji modeli slavina i sudopera su sad općenito najveći hit, nadalje nas je zanimalo.

– U zadnjih godinu dana značajno je porasla potražnja i interes za modelima inoks sudopera i slavina u PVD bojama (bakar, zlato, grafit). Ovaj smjer dodatno produbljuje i potražnju granitnih sudopera čiji se metalni dijelovi sifona također mogu naručiti u ovim bojama, te kombinirati sa slavinama u PVD obradi. Iako se ovdje radi o jednom od hitova, cjenovni razred u kojem se nalaze sudoperi i slavine u PVD obradi, onemogućuju ovom trendu adekvatan zamah na hrvatskom tržištu. To je svakako nešto na čemu moramo poraditi u godini 2022. Također je porasla i potražnja za podpultnim sudoperima, što je potaknuto sve dostupnijim kompozitnim materijalima i rješenjima za izradu kuhinjskih radnih ploča, ističe gospodin Dalibor.

Ponuda sudopera i slavina Sudoper.hr – a / foto: Privatna arhiva

Kad smo se već dohvatili trendova, morali smo našeg sugovornika pitati koje su prednosti tzv. nevidljivih sudopera.

– Tu i tamo čujem za termin “nevidljivi sudoperi”, ali moram priznati da nisam preveliki obožavatelj tog naziva. Po mom iskustvu, a i iskustvu mojih kolega, taj termin za nas obično znači zanemaren sudoper. Drugim riječima, neadekvatno održavan jer mu se ne pridaje dovoljno pažnje u kuhinji. Baš kao da je “nevidljiv”. Pravilan termin za nas bio bi podpultni sudoper, a ugrađuje se tako da se pričvrsti ispod izreza u radnoj ploči. Radna ploča u tom slučaju obavezno mora biti izrađena od nekog kompozitnog materijala ili neke vrste kamena, objašnjava ovaj stručnjak.

Postoje dvije najvažnije prednosti takve ugradnje. Jedna je estetske prirode, a druga je funkcionalne. S estetske strane, imate radnu površinu koja je u potpunosti glatka i bez rubova, a time i ugodnija oku. S funkcionalne strane, upravo ta neprekinuta radna površina bez rubova omogućava vam lakše održavanje iste. Primjerice, nakon pripreme namirnica za kuhanje, ostatke ili slično krpom možete pogurati u bazen sudopera. Ako k tome imate i drobilicu kuhinjskog otpada, vaše je rješavanje nereda u kuhinji drastično pojednostavljeno.

Ponuda Sudoper.hr – a / foto: Privatna arhiva

Pri odabiru sudopera nemojte se voditi samo vizualnim dojmom

Za kraj smo našeg sugovornika pitali koja su njegova top tri savjeta za odabir savršenog sudopera.

Gospodin Vukašinović savjetuje da prvo komuniciramo s prodavateljem, odnosno proizvođačem kuhinje.

– Kako raste ponuda sudopera, a njihov dizajn postaje sve profinjeniji, sve je više sladokusaca koji se prilikom odabira svog novog sudopera u kuhinji vode isključivo vizualnim dojmom. Međutim, potrebna je komunikacija i dogovor između proizvođača/prodavatelja kuhinje i njenog kupca. Kada dizajniramo kuhinju, u puno slučajeva radimo mnoštvo kompromisa u rasporedu elemenata, njihovoj širini i poziciji. Isto tako imamo strujne priključke, dovode plina, odvode i dovode vode. Sve to određuje raspored i poziciju određenih ormarića kuhinje, a u velikoj mjeri određuje poziciju sudopera i perilice posuđa. Prije no što se upustite u biranje sudopera, provjerite kakve specifikacije će vam odgovarati, objašnjava naš sugovornik.

Ponuda Sudoper.hr – a / foto: Privatna arhiva

Nadalje gospodin Vukašinović savjetuje da ne biramo lošu kvalitetu ili materijal.

– Na tržištu je sve više ponuđača sudopera i slavina koji svoje mjesto na tržištu pokušavaju osigurati najnižom cijenom. Ja uvijek volim istaknuti da je upravo sudoper onaj dodatak kuhinji iznad kojeg ćete provesti najviše vremena, a ujedno će kroz životni vijek kuhinje podnositi najveće šokove. Kada pripremate namirnice, perete suđe, želite procijediti tjesteninu ili krumpir, sudoper iskače kao najvažniji segment svake kuhinje. Upravo zato što on to i jest. Iz tog razloga uvijek potičemo naše kupce da kod budžetiranja za novu kuhinju ne ostavljaju sudoper za kraj, već da o njemu razmišljaju kao o najbitnijoj komponenti svake kuhinje, ističe ovaj stručnjak.

Ako žrtvujete neke od funkcija na određenim aparatima u kuhinji, a koje ćete koristiti rijetko ili gotovo nikad, moći ćete kupiti sudoper koji će vas besprijekorno i kvalitetno služiti kroz životni vijek kuhinje. Također je bitno istaknuti da je cijena ispod koje svakako ne želite ići ako birate novi sudoper,  850,00 kn za inoks i 1300,00 kn za granitni sudoper.

– To je cjenovna granica ispod koje počinje kompromis između dizajna, kvalitete korištenih materijala i dugotrajnosti. Iznimke mogu biti kod akcijskih setova i ostalih promotivnih aktivnosti. Ali tu će se raditi o manjim odstupanjima, objašnjava naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Upuštate se u kupnju stana ili kuće? Obavezno uzmite u obzir savjete majstora Ivana

Za kraj gospodin Dalibor savjetuje da ne padamo na “zlatne tvrdnje”.

– Pod uvjetom da kod promišljanja o odabiru slijede prethodna dva savjeta, želio bih budućim vlasnicima novog sudopera svakako skrenuti pažnju na činjenicu da u svijetu sudopera konkurencija između različitih proizvođača konstantno dovodi do novih inovacija i karakteristika proizvoda. Takve inovacije i poboljšanja u stopu slijedi i marketing, koji je kao što mnogi znamo u najmanju ruku zavodljiv i uvijek na tankoj granici između istine i pretjerivanja. Da ne ulazim previše duboko u egzaktne primjere takve prakse, želio bih samo ukratko istaknuti da ne postoje “sudoperi koji se sami čiste”, “sudoperi koji su 40% bolji od…” i “70% se lakše čiste od…”, tvrdi naš sugovornik.

Da se razumijemo, sve ove tvrdnje su u većini slučajeva istinite i nema ničeg lažnog u predstavljanju  proizvoda na ovaj način, no moramo shvatiti da se ovdje radi o laboratorijskim ispitivanjima u kontroliranim uvjetima. Naime, svakodnevni život nešto je potpuno drugačije.

– Za vas, ove će brojke u stvarnosti biti značajno poništene ako se previše oslonite na njih. Ako odlučite s manje pažnje koristiti i održavati svoj sudoper jer vas marketinški materijali zbunjuju, imajte na umu da tvrdnja da se nešto lakše održava, ne znači da je to potrebno rjeđe održavati. Bilo da se radi o inoks ili kompozitnom (granitnom) sudoperu, redovito održavanje i pravilna briga, osigurat će njegov dugotrajan i blistav sjaj, zaključuje ovaj stručnjak.

Kako odabrati pravi sudoper? Nakon Daliborovih savjeta – lako!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap