Pretraga

Kako oslikati drvenariju po uzoru na klupe u središtu Osijeka koje su oduševile sve

A- A+

U sklopu inicijative ‘Svrati u park’ ekipa iz udruge PLANTaža oslikala je klupe u malenom parku, u središtu Osijeka. Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji funkcionalne umjetnosti i ‘uradi sam’ projekta koja može poslužiti kao inspiracija za sve one koji žele transformirati svoj ili javni prostor na zabavan i kreativan način. Kako oslikati drvenariju i impresionirati naučite od Barbare, Dore, Saše, Kristine i Marine.

oslikavanje klupa | foto: PLANTaža

oslikavanje klupa | foto: PLANTaža

Pomalo neprimjetan javni prostor u središtu Osijeka privlačnijim su učinile mlade umjetnice koje su ručno oslikale klupe na raskrižju ulice Hrvatske Republike i Vijenca Jakova Gotovca. Za ovaj kreativan zadatak Barbara Mrkonjić, Dora Kralik, Saša Babić, Kristine Opačak i Marine Škorjanc koristile su klasične boje i lakove za drvene površine, a kako to isto možete napraviti i vi objašnjavaju iz udruge PLANTaža na čiju je inicijativu ovaj projekt realiziran.

Cijeli proces oslikavanja klupa trajao je tjedan dana, a započeo je definiranjem motiva koji su trebali pratiti temu ‘Umjetnost je priroda’. Zatim su se izrađivale skice motiva i pripremao materijal. Za oslikavanje se koristila široka paleta boja za drvo i sprejevi, dok su detalji istaknuti markerima. Nakon što su se klupe osušile obavljeno je lakiranje, odnosno nanošenje zaštitnog premaza koji osigurava trajnost crteža. Potom se i lak morao osušiti.

oslikavanje klupa | foto: PLANTaža

oslikavanje klupa | foto: PLANTaža

Oslikavanje je obavljeno u prostoru udruge, kako bi se crteži u procesu nastajanja zaštitili od negativnih vanjskih utjecaja, što se, kažu iz PLANTaže uvijek preporučuje. Stoga valja spomenuti kako su sjedišta klupa demontirana s kamenih postolja, te potom na njih vraćena uz pomoć djelatnika gradske komunalne tvrtke ‘Unikom’. Kao i da je za ovaj proces trebala dozvola Grada Osijeka koja ovdje nije bila upitna obzir da je ovaj JLS projekt i financirao.

Izdvojeni članak

Transformacija ružnog susjedovog zida u bezvremensku vrtnu školsku ploču

– Premda se nalazi u samome centru grada, park s križanja ulice Republike i Vijenca J. Gotovca izgleda krajnje marginalno. Osim toga, ovaj prostor djeluje i pomalo sramežljivo iako odiše jedinstvenom atmosferom uz skulpturu nepoznatog autora koja se nalazi u središtu parka. Ovom umjetničkom intervencijom umjetnice i članice Udruge PLANTaža željele su dodatno istaknuti javni prostor na svoj kreativan način. Ponosni smo kako je sve ispalo. Sada je ova lokacija posve nešto drugo. Na ovaj način svatko može jednostavno transformirati svoj kutak u prirodi, kaže Darija Walter iz PLANTaže.

oslikavanje klupa

oslikavanje klupa | foto: udruga PLANTaža, Tomislav Šilovinac

Doznajte ovdje kako uz pomoć samoljepljive dekotrativne folije podići izgled namještaja.

Copy link
Powered by Social Snap