Pretraga

Samoljepljiva folija – jeftino i jednostavno rješenje za ‘šminkanje’ površina bez obzira na teksturu

A- A+

Samoljepljive folije idealne su za jednostavno i povoljno obnavljanje drvenog i metalnog namještaja, vrata, zidova, stakla, radnih ploča, mramora i pločica. Lako ih je postaviti, a još lakše se održavaju. Cijena im je prava sitnica u odnosu na efekt koji se njihovom primjenom može postići zbog čega ih DIY majstori rado koriste za svoje projekte.

samoljepljiva folija

samoljepljiva folija | foto: Ivana Solar

Ukrasiti zid, osvježiti stara vrata, zaštititi pogled u dnevnu sobu od znatiželjnih pogleda sa ulice ili pak sakriti oštećenja/dotrajalost namještaja, lako je uz pomoć jeftinog i široko dostupnog materijala – dekorativne samoljepljive folije. Njen dodatni plus je lako održavanje obzirom da ju je u odnosu na klasične naljepnice moguće čistiti vodom bez da se odljepljuje sa površina.

Cijene i dimenzije

Samoljepljiva folija dostupna je u rolama različitih dimenzija, a cijena ovisi o proizvođaču i teksturi. Skuplje varijante obično su deblje i čvršće što omogućava da se njima prekrivaju velike površine poput čitave kuhinje ili velikih ormara. Njih je moguće kupiti u specijaliziranim trgovinama za uređenje prostora i građevinu, a za rolu od 200x45cm potrebno je izdvojiti od 40 eura na više.

Jeftinije opcije samoljepljivih folija dostupne su i u trgovačkim lancima s robom široke potrošnje gdje je moguće role od 200x45cm kupiti već za 8 eura. One su sasvim pristojna opcija za ‘šminkanje’ polica, radnih površina, te u prozirnoj varijanti staklenih površina.

Izdvojeni članak

Foto: Dobila na poklon sjedalice stare 45 godina, samostalno ih nanovo tapecirala

Jednostavna primjena

Čak i osoba koja nema nikakvo iskustvo s DIY projektima, ne bi trebala imati poteškoća s renovacijom površina uz pomoć samoljepljive folije. Svaki komad na pozadini ima iscrtane linije, a obično i cijelu površinu već iscrtanu kvadratićima 1x1cm. Potrebno je tek dobro izmjeriti, primjerice, površinu police na koju treba ići folija, mjere prenijeti na pozadinu folije običnom olovkom i potom običnim škarama izrezati odgovarajući komad.

Površina na koju se polica lijepi treba biti čista i suha. Folija se lijepi/razvlači od gornjeg prema donjem rubu površine. Nakon što se punom profilu, ravno i precizno zalijepi gornji rub rola po mjeri izrezanog komada folije je polako vuče prema dolje tako da se podloga folije odvaja. Pri tome se zalijepljeni komad uglađuje kako bi se izbjeglo stvaranje mjehurića. Za ovu svrhu obično se u centru role nalazi maleni valjak od čvrstog stiropora. No, dobro može poslužiti bilo koji čvrsti, glatki predmet zakrivljene površine.

Kada je riječ o lijepljenju malih površina poput već spomenutih polica, ovo je posao koji jedna osoba može obaviti sama. No, kada se folijom oblažu vrata ili prozor nije loše imati još jedna par ruku koji će pomoći oko uglađivanja površine.

samoljepljiva folija

samoljepljiva folija | foto: Ivana Solar

Kako to izgleda u praksi

Popratili smo realizaciju tri mini DIY projekta za koje su utrošene tri role samoljepljive folije kupljene u Lidlu za 8 eura po komadu. Njima su jednostrano obložena dvoja sobna vrata standardnih dimenzija, osvježena je mala, dječja drvena kuhinja, te su obloženi vanjski rubovi polica.

Dvije role su potrošene za oblaganje vrata prema ranije opisanom postupku. Zajednički su ga izvele dvije osobe, a u postupak je utrošeno nešto manje od jednog sata. Komad folije je bio dovoljno dugačak da po visini prekrije vrata, ali ne i po širini pa je obloga rađena iz dva djela koja su se spajala. Obzirom da je tu bilo riječ o foliji s uzorcima, najviše je vremena utrošeno u precizno spajanje dva komada. Treba napomenuti i da su prije lijepljenja sa vrata uklonjene brave, te da su nakon lijepljenja vrata i prije vraćanja brava i vrata na njihovo mjesto ona u horizontalnom položaju ostala preko noći.

Dio treće folije iskorišten je za uređenje manjih površina. Tako je novi izgled dobila dječja kuhinja na kojoj su folijom prekrivene dotrajale staklene površine. Ovaj posao je bio gotov za desetak minuta i obavila ga je jedna osoba, no postignut efekt je stvarno odličan. Dio treće folije poslužio je pak za  uređivanja vanjskog ruba grubo sječenih panela za ugradbene police kao zamjena za ‘kantiranje’ (oblaganje ruba plastikom). Postupak je trajao nešto više od pola sata. Samo postavljanje folije bilo je mačji kašalj, no zato je puno truda uloženo u preciznu izradu tankih traka.

samoljepljiva folija

samoljepljiva folija | foto: Ivana Solar

Pogledajte ovdje kako samostalno zamijeniti wc školjku.

Copy link
Powered by Social Snap