Pretraga

Zamjena wc školjke: Posao koji amater može obaviti za jedan sat

A- A+

WC školjka može imati odvod u zidu ili u podu. No, bez obzira o kakvom je modelu riječ postoji univerzalni postupak zamjene wc školjke koji može pomoći svakome tko se odluči samostalno obaviti ovaj posao. Važno je samo prilikom odabira nove školjke imati na umu karakteristike priključka odvoda, a prije svega njegov položaj.

montaža wc školjke

montaža wc školjke | foto: Ivana Solar

Kupaonica je prostorija u kući koja se rijetko preuređuje, a kada se u kupaonici i obavljaju neki radovi to je najčešće zamjena wc školjke i/ili pripadajućeg kotlića. Riječ je o ni malo jeftinom pothvatu koji može koštati i do 300 eura, stoga, ako je pred vama ovaj posao, treba znati da se može uštedjeti DIY radovima. Samostalno demontirati staru wc školjku i ugraditi novu nije težak zadatak. Uz malo spretnosti i osnovno poznavanje vodovodnih instalacija, radovi mogu biti gotovo kroz samo jedan sat.

Naravno, osnova je kupiti novu wc školjku, kotlić, wc dasku i pripadajući zaštitni set za montažu. Uz napomenu kako kada je u pitanju kupovinu zaštitni set treba jako dobro obratiti pažnju da li sadrži sve dijelove. Primjerice, kada je u pitanju stojeća wc školjka s odvodom u zid može se dogoditi da rozete za zaštitu glavnog odvoda i ventil nisu dio paketa. Uz to treba se osigurati odvijačima, krpama i posudama za vodu, gumenim brtvenim prstenom, brtvenom pastom i/ili silikonom.

Izdvojeni članak

Potpuno uređenje kupaonice od nule za 3 tjedna i 4 tisuće eura

Uklanjanje stare wc školjke

Prije nego li se uhvatite skidanja stare wc školjke potrebno je zatvoriti ventil za vodu, te isprazniti kotlić i vodu koja se nalazi na dnu školjke. Potom treba ukloniti vijke kotlića koji ga povezuju sa školjkom, te odspojiti kotlić polako ga podižući prema gore. Zatim slijedi uklanjanje same školjke. Podesivim ključem treba skinuti matice pri dnu, te potom školjku okretanjem odvojiti od poda.

Metalnom strugalicom treba skinuti stari materijal za učvršćivanje s poda, te površinu dobro obrisati i ostaviti da se suši. Ako se nova wc školjka neće montirati odmah nakon uklanjanja stare otvore za cijevi treba privremeno zatvoriti krpom ili najlonom.

zamjena wc školjke

zamjena wc školjke | foto: Ivana Solar

Postavljanje nove wc školjke

Prvi korak je postaviti brtveni prsten na odvod u zidu ili podu. Brtve se mogu pronaći u raznim formama, pa je potrebno izabrati točno onu koja odgovara modelu wc školjke koji će biti ugrađen. U suprotnom bi moglo doći do izlijevanja sadržaja wc školjke pod podu. U postojeće rupe treba postaviti tiple, te novu wc školjku naciljati tako da ‘sjedne’ i na rupe i pravilno u odnosu na odvod. Potom treba wc školjku vijcima ubušiti u pod, te donji rub silikonirati

Zatim na red dolazi montaža kotlića. Kotlić se spaja s fleksibilnom cijevi za dovod vode i ventilom za vodu, te isplavnom cijevi. Ako je slučaj da spojne cijevi nemaju brtvilo treba na spojna mjesta postaviti teflonsku traku. Za kraj spojeve glavne cijevi od wc školjke do zida treba prekriti zaštitnom rozetom, kao i dva vanjska ventila.

Doznajte ovdje kako samostalno ugraditi dodatni radijator.

Copy link
Powered by Social Snap