Pretraga

Foto: Dobila na poklon sjedalice stare 45 godina, samostalno ih nanovo tapecirala

A- A+

Tapeciranje sjedalica je vjerojatno jedan od onih projekata u koje se nikad ne biste usudili sami krenuti – ali što ako ne možete pronaći nikoga tko će to napraviti za vas? Nema druge nego baciti se na posao. Upravo to je napravila naša današnja sugovornica, koja je tapecirala sjedalice stare 45 godina.

Tapeciranje sjedalica

Tapeciranje sjedalica | foto: Tanja Horvat

Naša današnja sugovornica, Tanja Horvat, je dobila na poklon sjedalice stare oko 45 godina, kojima su trebale nove presvlake. Kako nam je objasnila, tapetara je tražila više od dvije godine, ali neuspješno. Na kraju se odlučila samostalno krenuti u ovaj projekt. Objasnila nam je kako je po struci šilica i da je dugo godina radila u Textilu. Nekada davno je već i odradila svoje prvo tapeciranje, a tada je u pitanju bila kutna garnitura.

Prije nego što je krenula u projekt, bilo je potrebno nabaviti sve potrebne stvari. Sam materijal za presvlaku je slučajno pronašla u second hand dućanu, gdje ga je platila oko tri eura. Uz to su joj bile potrebne i spužve od memorijske pjene. Kupila je u dvije različite debljine – onu od 5 cm je koristila za sjedište (35 eura), a onu od 3 cm za naslon (30 eura). Uz to je kupila i elastičnu traku koja se postavlja na sjedalo prije spužve, širine od 5 cm, na što je potrošila osam eura.

Tapeciranje sjedalica – proces

– Kako nisam pronašla nikoga tko bi mi to mogao napraviti, sama sebi sam rekla da ako mogu oni, mogu i ja. Najteže je bilo skidanje pošto je drvo tvrdo i klame su bile jedna do druge. Prvo sam krojila spužve za sjedalo i naslon po spužvi koju sam skinula. Pošto sam imala malo materijala, morala sam dobro paziti kako bi iskrojila četiri jednaka komada za sjedalo i naslon. To nije bilo teško s obzirom na to da sam šilica po zanimanju. Za skidanje svega s četiri stolice trebalo mi je četiri dana, objasnila nam je Horvat.

Za kvalitetno odrađen posao joj je trebala i profesionalna klamerica, koju je posudila. Zatim je krenula u sam proces, a prvi korak je bio postaviti elastičnu traku. Pojasnila nam je da je traku potrebno dobro nategnuti i učvrstiti, pošto se na njoj sjedi, a treba i trajati. Nakon toga se postavlja spužva koja se klama, i to na gusto.

Tapeciranje sjedalica – troškovi

– Materijal se rukom nategne na spužvi da nema nabora, rubovi se podvrću i također ide klama do klame. Na naslon se spužva samo pričvrsti na par mjesta. Materijal se također rukom rasporedi i nategne, pri tom pazeći na sliku da je ravna. Rub se podvrće i ide opet klama do klame. Zatim sam lijepila traku – Za četiri sjedalice sam trebala 13 m i koštala me 13 eura. Lijepila sam je Metapren univerzalnim ljepilom, koštalo me oko četiri eura, rekla nam je Horvat.

Izdvojeni članak

Svestrana umjetnica tapecirala stare stolce i stvorila bajkoviti kutak

Njezini ukupni troškovi na materijal za četiri sjedalice iznosi oko 100 eura, a smatra da je dosta uštedjela jer je bila spremna platiti ovaj rad i 300 eura. Kada je u pitanju vrijeme koje je potrošila, rekla nam je da joj je za cijeli proces tapeciranja i lijepljenja trake trebalo oko četiri sata po sjedalici.

– Zaključak je da se samo treba usuditi. Ako je to znao netko napraviti, znam i ja ponoviti. Davno me je moja šefica, dok sam radila u Textilu, naučila da ne postoji ‘ne mogu’, nego samo ‘kako ću’. Bila je u pravu, zaključila je Horvat.

Copy link
Powered by Social Snap