Pretraga

Kako zaštititi dvorišni namještaj od vremenskih nepogoda? Evo pet načina

A- A+

Ljeto je u punom zamahu, no ne znači da više neće biti ružnog vremena. Proteklih dana bilo je pljuskova, a sav namještaj u vašem dvorištu ili okućnici mogao bi nastradati. Donosimo vam pet jednostavnih rješenja za zaštitu vanjskog namještaja.

Stol i stolci | Unsplash

Imajte na umu da nije sav vanjski namještaj jednak jer svaki materijal – drvo, plastika, metal i najlon – ima različite potrebe i održavanje. Bitno je prilagoditi se raznim materijalima, a postoji pet savjeta koji vam mogu pomoći, piše Architectural Digest.

#1 Bolja kvaliteta, jača izdržljivost

Nemojte biti previše škrti pri odabiru tkanine za vanjski namještaj.

– Ulaganje u visokokvalitetnu tkaninu ključno je za vanjsku upotrebu, rekla je Adriene Ged, vodeća dizajnerica interijera za Edge u Naplesu, Florida.

Omiljene tkanine za presvlaku su joj Sunbrella, Perennials i Revolution. To će osigurati da vaš namještaj neće potpuno izbijeliti ili nastradati kroz par sezona.

#2 Nadstrešnica ili tenda protiv sunca

Kako biste spriječili promjenu boje materijala i savijanje, razmislite o pokrivaču, poput nadstrešnice ili tende, kao načinu očuvanja vanjskog namještaja.

– Iako je vanjski namještaj tretiran i dizajniran da to izdrži što je moguće bolje, teško što će dugo vremena odoliti suncu. Ništa nije tako štetno kao izravan kontakt sa suncem, kaže Alex Varela, arhitekt i stručnjak za čišćenje i generalni direktor tvrtke Dallas Maids, servis za čišćenje kuća u Dallasu.

Nadstrešnica | Unsplash

Ako je ulaganje u sjenovitu strukturu izvan proračuna, razmislite o kreativnom uređenju okoliša i arhitekturi svoje kuće. Varela predlaže postavljanje vanjskog namještaja ispod velikog stabla ili bilo koje druge površine koja će štititi od izravne sunčeve svjetlosti.

#3 Zaštita od kiše

Čak i najskuplji vanjski namještaj može početi propadati zbog kiše. Kad se oluja približava, naslažite stolce u kut i preko njih stavite čvrstu presvlaku. Za stvarno veliku oluju, Ged predlaže premještanje vanjskog namještaja unutra ili barem na natkriveni prostor, poput trijema sa zaštitom.

Silikonska podloga za stolac | Screenshot/Youtube

Varela je također ljubitelj silikonskih, ili gumenih jastučića za namještaj, ili kapica za noge.

– Oni ne samo da štite namještaj od izravnog kontakta s mokrim podovima, već će također spriječiti da noge namještaja grebu pod, kaže Varela.

#4 Vanjski prostor za spremanje jastučića

Iako izdržljiva tkanina može produžiti životni vijek vaših jastuka, čak će se i visokokvalitetne stvari teško boriti s plijesni i peludi ako ih ostavite vani 24 sata dnevno. Većina jastuka se može odvojiti i treba ih odložiti kada se ne koriste, osobito na kraju sezone.

Spremište za jastuke | Screenshot/Youtube

Vanjski spremnik za teške uvjete je idealno mjesto za pohranjivanje jastuka, suncobrana i ostalog.

#5 Održavajte navlake

Navlake pomažu u otpornosti vanjskog namještaja na vremenske uvjete, ali ne smijete ih zanemariti jer bi se ta prljavština upravo mogla prenijeti na stvari koje pokušavate zaštititi od prljavštine. Varela preporučuje vruću vodu sa sapunom i čvrstu veliku četku ili spužvu za uklanjanje prašine i prljavštine. Zatim isperite visokotlačnim crijevom. Nakon što se osuši, treba nanijeti UV zaštitu i na namještaj i na presvlake.

– Ovo će funkcionirati za mnoge materijale, posebno za vinil i plastiku, kaže Varela.

Navlake se također mogu prati u perilici.

– Neki su postojani i dovoljno jaki da se mogu ribati otopinom vode i izbjeljivača za uklanjanje mrlja i plijesni, ističe Ged.

Navlaka za zaštitu | Screenshot/Youtube

Dvije navlake za namještaj dubinski se čiste na početku i na kraju sezone na otvorenom. Budući da će se presvlake za namještaj najviše koristiti izvan sezone, započnite sezonu skladištenja s ispiranjem svih ostataka prikupljenih tijekom proljeća i ljeta. Phillips ističe da su hladni mjeseci kada presvlake za namještaj mogu postati posebno prljave.

– Opuštena područja mogu uzrokovati stvaranje lokvi, leglo buba i plijesni. Na početku svake proljetne sezone oribajte tvrdokornu prljavštinu prije nego što ih osušite i pospremite, kaže ona.

Copy link
Powered by Social Snap