Pretraga

Maja Horvat – samouka slikarica koja je svoju ljubav prema stvaranju prenijela na keramičko posuđe

A- A+

MAYA Art&Pottery Studio novi je brand nastao u 2021. godini koji spaja apstraktno slikarstvo i keramičke predmete ručne izrade dominantno na lončarskom kolu. Ideja je da predmeti koje svakodnevno koristimo, kao šalice, zdjelice i tanjuri dobiju određenu umjetničku vrijednost. Iza branda stoji Maja Horvat, samouka slikarica i educirana keramičarka koja se bavi glinom od 2018. godine.

Maja Horvat Maya Art&Pottery Studio / foto: Privatna arhiva, Instagram

Maja je većinu svojeg profesionalnog života provela na potpuno drugačijim poslovima, radeći kao istraživačica i konzultantica za društveni razvoj, međutim kreativni izričaj brzo je od hobija i načina opuštanja postao i novi poduzetnički pothvat. Prva znanja o radu s glinom dobila je kroz jednogodišnju školu na Pučkom otvorenom učilištu (POU) Zagreb, a umjetnica Dijana Lukić iz LiCe – Likovni Centar iz Rijeke joj je prenijela vještinu rada na lončarskom kolu. Maja trenutno živi i stvara u Rijeci, u novouređenom ateljeu.

Na pitanje koje svoje proizvode bi posebno izdvojila, odmah je imala odgovor.

– Trenutno radim šalice, kako one s ručkicama, tako i bez, zdjelice, vaze, pepeljare i manje tanjure. Radim predmete u svim veličinama jer sam uvidjela kako ljudi zaista imaju različite potrebe. Radim s bijelom glinom koja omogućava naglašeno oslikavanje bojama za glinu (engobama). Apstraktni stil plod je prepuštanja i snažnog osjećaja za boje. Uz izradu i oslikavanje gline, bavim se i slikarstvom, objašnjava nam Maja.

Svijet interijera zahvatila je prava keramička groznica. Naime, ‘svi’ se sada bave keramikom pa nas je zanimalo Majino mišljenje odakle ovakva fascinacija baš ovim materijalom i što je to kod ovog trenda da je ljudima tako primamljiv.

– Mislim da je popularnost rada s glinom zadnjih godina povezana s time što u današnjem digitalnog svijetu zaboravljamo vještine rada s rukama. Glina pak omogućava da samostalno svladamo izradu nečega funkcionalnog, što koristimo u svakodnevnom životu. S druge strane, svatko tko je probao raditi s glinom doživio je taj osjećaj opuštanja i mira koji pruža. Keramika je jako širok pojam, kao i primjerice odjeća, unutar toga ima mnoštvo stilova i izričaja tako da činjenica da se čini da ima mnogo novih keramičara nije neobična, ističe Maja.

U skladu s prethodnim pitanjem, zanimalo nas je što njezine proizvode razlikuje od onih konkurencije.

– Moji predmeti, uz stalni rad na vještini izrade samog predmeta, ističu se načinom oslikavanja. Oslikavanje je vedro, unikatno. Naime, koristeći predmet, okrećemo ga i gledamo svaki put drugi kadar. Ti elementi postali su prepoznatljivi aspekti mojeg stila, objasnila nam je Maja.

Kako je došlo do ideje da umjetnost ‘završi’ na keramičkim proizvodima, pitali smo također našu sugovornicu.

– Činjenica da se bavim i slikarstvom prelila se i u vještinu rada s glinom gdje je keramika postala samo dodatni medij oslikavanja. Cilj je da predmeti kojima smo okruženi imaju posebnost i prenose snagu ručne izrade u odnosu na masovnu industrijsku proizvodnju. Koncept koji njegujem je davanje umjetničke vrijednosti svakodnevnim predmetima, jer umjetnost nije rezervirana samo za slike na zidu, ističe Maja.

Izdvojeni članak

Mirna Sišul – umjetnica koja je svoju strast za lijepim pretočila u uređivanje interijera

Za kraj smo ovu umjetnicu pitali što ju posebno fascinira kod rada s rukama, ali i kod keramike kao materijala.

– Keramika je materijal koji traži razvijanje strpljenja, a što je vrlo vrijedno i u svakodnevnom životu. U radu s glinom postoji ritam koje se ne može požurivati. Osobno me posebno fascinira rad na lončarskom kolu jer se počne događati komunikacija kola kao nekog živog entiteta i umjetnika. Naime, moje iskustvo je da ako sami niste osobno centrirani imat ćete poteškoća izraditi predmet jer kolo ne podržava niti najmanje odstupanje od centra. Tu postoji jedna snažna simbolika. Na njemu se događa i svojevrsna borba, koja se tek s vremenom pretvara u osjećaj lakoće, kada se počnu gubiti nepotrebni pokreti, dobiva se kontrola i osjećaj za materijal. Tada rad na kolu postane ples, zaključuje Maja.

Maja Horvat Maya Art&Pottery Studio / foto: Privatna arhiva, Instagram

Copy link
Powered by Social Snap