Pretraga

Mirna Sišul – umjetnica koja je svoju strast za lijepim pretočila u uređivanje interijera

A- A+

Rekli su nam: ‘Morate intervjuirati Mirnu Sišul. Ona je jako poznata Riječanka. Akademska je slikarica, ali bavi se i uređenjem interijera’. Nije nam trebalo više povoda pa smo ju odmah upitali za razgovor. Pristupa li Mirna drugačije umjetnosti i uređenju interijera i što je za nju preduvjet lijepo uređenog doma, saznajte u nastavku, dok ćete se gledajući fotografije u ovom intervjuu zaljubiti i u Mirnine tapete. One su naime savršen način da “podignete” raspoloženje u svom domu.

Mirna Sišul / foto: Privatna arhiva

Za početak smo Mirnu zamolili da nam kaže nešto više o sebi i svom radu.

– Živim umjetnost svaki dan, privatno i poslovno. To je moja ljubav, moja profesija i naravno moj posao. Svaki dan stvaram, slikam ili barem promišljam. Uvijek polazim od sebe i gledam na svijet oko sebe pozitivno pa vjerujem da se i pozitivna energija vraća. Pored navedenog glazba ima veliki utjecaj na mene. Stvarati bez glazbe za mene nije moguće. Uživam dok stvaram, pretačem glazbu na platno, s kista na podlogu…boje izviru u nekom ritmu. To se provlači kroz sve moje radove… inspirira me tako da često pišem po slikama. Pišem sitnice koje su se dogodile tijekom dana, pišem meni drage stihove. Baš volim tu kombinaciju slike i riječi. Promišljam o lijepim stvarima koje život nosi, o pozitivnim učincima života, priča nam ova umjetnica.

Izdvojeni članak

Bacite se u izradu keramike kod kuće uz pomoć genijalnih savjeta produkt dizajnerice Marine Mijatović

Nadalje nas je zanimalo kako izgleda jedan njezin radni dan kada se bavi umjetnošću, a kako onaj tijekom kojeg se bavi uređivanjem interijera.

– Umjetnost je za mene život, svakodnevica. Slikam svaki dan, bez iznimke. Uživam dok stvaram, pa čak i kad navečer odmaram nešto skiciram, stvaram nakit. To je dio mene. S druge strane rad na interijeru općenito, bilo to promišljanje o nekom prostoru, vizualizacije, izrada art printeva i tapeta… to radim timski s mojim timom. To su radnje koje iziskuju puno vremena, komunikacije s klijentom, razmjene mailova i telefonskih razgovora, rada na računalu. Na kraju tu su tisak tapeta ili art printeva, postava u prostoru…Dakle bez timskog rada toga ne bi moglo biti, objašnjava Mirna.

Na pitanje na koje projekte u području interijera je posebno ponosna, naša sugovornica odgovara kako ne bi htjela izdvojiti neki poseban projekt jer je svaki poseban na svoj način.

– Svaki put je unikatno i drugačije. Primjerice u kućama za odmor odnosno vilama, gdje se mora zadovoljiti ideja i želje investitora. Bilo je tu i luksuznih jahti, apartmana, vila za odmor, hotela…, otkriva nam Mirna.

Pitali smo Mirnu i radi li distinkciju između umjetnosti i interijera, u smislu da uređivanju interijera pristupa na drugačiji način nego kada se bavi radom na nekom umjetničkom djelu.

– Baveći se slikarstvom počela sam više primjećivati interijere u kojima slike žive. Tako je svojevremeno krenulo zanimanje za uređenje interijera. Prvo intervencijama slikarstvom u interijeru, preuređenjem nekih komada namještaja, pa cijelim interijerom. Kroz taj segment rodila se ideja za produkcijom art printeva, a kasnije su na red došle tapete. Imala sam potrebu prenijeti svoju sliku na cijeli zid, dobiti veći dojam, veći efekt, a to može samo tapeta. Ne radim distinkciju budući da o svemu promišljam na identičan način. Kako napraviti ugodan i pozitivan prostor, objašnjava naša sugovornica.

Jedan kratki šareni dan /foto: Privatna arhiva

To je sreća / foto: Privatna arhiva

To je sreća / foto: Privatna arhiva

Za kraj smo Mirnu pitali koja su prema njoj tri glavna preduvjeta lijepo uređenog prostora, odnosno što za nju čini lijepo uređen interijer.

– Lijepo uređen prostor za mene je onaj prostor u kojem se ja osjećam dobro, ugodno, kao kod kuće. Ugodan prostor za mene je prostor s puno detalja koji daju toplinu, ali ujedno imaju neki sklad. Volim intenzivne boje u prostoru u detaljima. Prostor svakako treba uređivati prema svom karakteru, jer ljepota i ugodnost je isključivo u oku promatrača, zaključuje ova umjetnica.

Volim šareni svijet / foto: Privatna arhiva

Žuto je nebo / foto: Privatna arhiva

Osjećam / foto: Privatna arhiva

Copy link
Powered by Social Snap