Pretraga

Ne postoji interijer u koji se kaktusi Martine Lucin ne bi savršeno uklopili, evo što ih čini tako posebnima

A- A+

Kaktusi Martine Lucin pravi su hit i to ne samo zato što šarmiraju svojom estetikom, već i zato što ih je iznimno lako održavati. Dapače, nije ih potrebno zalijevati jer su napravljeni od tkanine. Ovo je samo jedan u nizu njezinih proizvoda kojima ćete poželjeti ukrasiti svoj dom jer Marta, kako Martinu od milja zovu, kao svaka prava umjetnica ima toliko ideja da gotovo da ne postoji medij pomoću kojeg se nije izrazila. Više o njezinom radu saznajte u nastavku.

Za početak smo Martu zamolili da nam se predstavi.

– Mislim da sam imala sreću da sam već u zadnjim razredima osnovne škole shvatila da je umjetnost ono s čim se želim baviti. Ona pitanja može li se od toga živjeti i kako mi nisu ništa predstavljala. Pod svaku cijenu sam htjela stvarati, pa kako bude. Tako da sam upisala Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer slikarski dizajner. Nakon što sam maturirala, 2012. godine, u obzir je dolazila samo jedna opcija za studiranje – likovna akademija i to ona u Rijeci. Diplomirala sam na Katedri kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2018. godine, priča naša sugovornica.

Za vrijeme studija radi u području skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva. U svom radu koristi odbačene predmete, stare novine, žicu i tkaninu pa sve do klasičnih umjetničkih materijala, tako da može reći da veliku važnost u njezinom radu ima alkemijska komponenta.

– Kad me pitaju koliko ‘proizvoda’ imam u ponudi i što sve izrađujem malo se zamislim i počnem brojati na prste – slike, ilustracije, kolaži, lončići, nakit, ruksaci, torbe, pernice, kaktusi, konzerve, bookmarks, magneti…. i shvatim da imam malo prstiju. Razlog tako širokog spektra radova je moja velika i neutažena želja za istraživanjem. Možda bih izdvojila ilustraciju jer je ona jedan veliki kontinuitet u mom radu te se može pronaći na većini rukotvorina, objašnjava Marta.

Izdvojeni članak

Kad vidite kako je umjetnica Jadranka Lacković uljepšala sobe dječaka i djevojčice i vi ćete ju angažirati

Odakle ljubav prema ručnom radu i prirodi koja je očito tvoja velika fascinacija, odnosno inspiracija, pitali smo našu sugovornicu.

– Ne znam ni sama odakle točno ljubav prema ručnom radu, to je jednostavno duboko u meni. Strašno volim stvarati, istraživati, isprobavati nove kombinacije… nikad mi nije dosadno. Da, priroda i životinje su moja velika fascinacija, odnosno inspiracija, uvijek radije biram dan proveden u prirodi nego u gradu ili shopping centru, odgovara Marta.

Na pitanje kakav tip kupaca obično kupuje njezine proizvode, imala je kratak odgovor.

– Pa definitivno djeca od 0 do 99 godina. Nemam pojma kako mi je to pošlo za rukom, ali mi je neizmjerno drago, priznaje Marta.

Martini kaktusi zaslužuju jedno pitanje samo za sebe. Stoga smo ju za kraj pitali odakle ideja za ovakvo što, u kakav tip interijera ili možda čak eksterijera se najbolje uklapaju, tko ih najviše kupuje i koje dimenzije idu najbolje.

– Ideja je došla skroz spontano. Kako sam šivala ruksake, tote bags i pernice imala sam ostataka tkanine koju nisam htjela baciti. Tako da sam neko vrijeme stalno vrtjela po glavi što s tim i kako to iskoristiti. Paralelno s ostatcima tkanine sam imala pozamašnu kolekciju starih konzervi i lončića koje sam dugo vremena sakupljala i onda sam nekako uspjela spojiti to dvoje. Iz ostataka tkanine su izrasli prvi mali kaktusići koji su posađeni u konzerve ili lončiće. S vremenom su kaktusi počeli dobivati i druge oblike, ali su i počeli rasti u visinu. Pozitivna strana je što se uklapaju u baš svaki interijer (može i eksterijer, ali ne bi trebali biti na kiši), bio taj interijer moderniji ili rustikalniji. Kaktusi od tkanine izazivaju oduševljenje kod svih, a posebno kod onih koji imaju malu djecu ili kućne ljubimce jer su child and pet friendly. Lijepa su dekoracija, a uz to ne bodu, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Također dolaze u više dimenzija pa si svatko može odabrati onu dimenziju koja mu najviše dogovara, završava naša sugovornica.

Copy link
Powered by Social Snap