Pretraga

Nova anketa: Kako je najbolje urediti kućni prilaz?

A- A+

Proljetni planovi za kućevlasnike često obuhvaćaju investiciju u nekretninu u vidu građevinskih radova. Bilo da je riječ o popravcima, estetici ili poboljšanju kvalitete života planiranje radova ‘za proljeće’ za mnoge je trenutno top tema. Uređenje okućnice jedan je od najtraženijih zahvata za koji već sada treba pronaći majstore. Pitamo vas: Kako je najbolje urediti kućni prilaz?

asfaltiranje okućnice | foto: Freepik

asfaltiranje okućnice | foto: Freepik

Zima, snijeg i kiša uvijek otkriju nedostatke neuređenih okućnica. Stoga je upravo uređenje okućnica jedan od najtraženijih radova za koje se trenutno traže majstori. Izbor nije velik, a kada su standardne opcije u pitanju priča se svodi na: postavljanje opločnjaka, asfaltiranje, beton, komprimirano pošljunčivanje ili, kada okućnica ne služi za parkiranje, sadnju trave.

Ako se upravo predomišljate možda vam pomogne bauštela.hr anketa u kojoj smo postavili pitanje: Kako je najbolje urediti kućni prilaz? Kao mogući odgovori ponuđeni su: opločnjak, asfalt, beton, šljunak i trava. S druge strane ako se ponosite svojom okućnicom glasajte i uputite nekog drugog u pravom smjeru.

Kako je najbolje urediti kućni prilaz?

Asfalt

Asfalt se često se odabire kao materijal za uređenje okućnice. Iako estetski nije najprivlačnija opcija ima puno drugih vrlina kojima to kompenzira, prije svega otpornost i dugovječnost. Ne treba ni zaboraviti ni činjenicu da je jeftin. Naime asfaltirati okućnicu moguće je već od 10 eura po kvadratu što je u odnosu na, primjerice, postavljanje opločnjaka, bagatela.

Beton

Slična je situacija kada su u pitanju karakteristike betoniranja. Ovdje pak treba znati da cijena betona najviše ovisi o kvaliteti betona. Ako se za primjer uzme beton C 25/30, s normalnim svojstvima, cijena betona za kubik kreće se oko 40 eura. Kada se tomu doda armatura i cijena ruku, kvadrat betonske podloge kreće se od 70 do 120 eura. Majstora za betoniranje nije teško pronaći.

Opločnjak

S druge strane popločavanje okućnice daleko je estetski privlačnije, ali i skuplje. Cijena popločavanja uvelike ovisi o stanju podloge, a kreće se od 15 do 20 eura za kvadrat. Oni koji su popločili svoje prilaze kao prednost ističu činjenicu da je ovakvu površinu moguće, relativno lako, naknadno uređivati bez štete. No, i nedostatak – zahtjevno održavanje. Procjepe između opločnjaka treba redovno čistiti od travki i mahovine, te nakon zime popunjavati i po potrebi nivelirati.

Izdvojeni članak

Čišćenje snijega s okućnice od opločnjaka ili što kada sol i metalna lopata nisu izbor

Šljunak

Uređivanje prilaza šljunkom nije loš izbor kada je budžet mali, a podloga mora biti poravnata zbog parkiranja automobila. Cijena šljunka za ovu namjenu ovisi o granulaciji, ali kreće se od 40 do 55 eura za kubik. U ovome slučaju dobro je kombinirati sitni šljunak kao podlogu s krupnim šljunkom za završni sloj.

Trava

Sadnja trave svakako je najjeftiniji i najprirodniji izbor. Odlično je što posao možete obaviti sami. Površinu treba raščistiti, te potom obraditi gornji sloj zemlje. Idealno popularnom ‘frezom’, ali i klasična lopata/grablje će dobro poslužiti. Sjeme trave može se kupiti u svakom vrtnom centru, a vrsta se bira ovisno hoće li travnjak većinu dana biti na suncu ili u sjeni. Sadnja se obavlja ručnim posipavanjem sjemena i potom utiskivanjem istog čvrstim valjkastim predmetom. Uz redovno zalijevanje, travnati pokrivač pristojno će izgledati već za 4 do 5 tjedana.

Doznajte ovdje sve o kompletnoj transformaciji okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oazu za druženje.

Copy link
Powered by Social Snap